Η ALPHA BANK αποτελεί την προτιμητέα επιλογή της χρηματιστηριακής εξαιτίας της ελκυστικής της αποτίμησης, των υψηλών κεφαλαιακών «μαξιλαριών» που διαθέτει και της χαμηλότερη συμμετοχής του DTC στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας. Επιπρόσθετα, το ΤΧΣ συμμετέχει με 11% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των τραπεζών.
Στο βασικό ερώτημα της ανάλυσης γιατί να επενδύσετε σε ελληνικές τράπεζες, η απάντηση βρίσκεται στα σημαντικά discount έναντι των ενσώματων αξιών τους. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, ο δείκτης P/TBV κυμαίνεται από 0,19 φορές έως 0,32 φορές το 2017. Ακόμη και κάτω από τις δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να είναι διαπραγματεύσιμες μόλις πάνω από τις 0,5 φορές για το 2017, discount 15% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές (avg. P/TBV 0,7 φορές το 2017), στοιχείο που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο περαιτέρω πτώσης.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μετά την πρόσφατη ανακεφαλαίοποίηση, οι δείκτες CET1 τοποθετούνται στο 19% ή στο 16,9% σε fully loaded βάση. Οι «κεφαλαιακές εφεδρείες» στα κεφάλαια των τραπεζών θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις αυξημένες προβλέψεις μια επιθετικής αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων, μέσα από ένα συνδυασμό διαγραφών και αναδιαρθρώσεων, μειώνοντας το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το ποσό 82 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 σε 35 δισ. ευρώ.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να παράγουν κερδοφορία προ προβλέψεων (PPI) 14,2 δισ. ευρώ σωρευτικά την περίοδο 2015-2017 ή 4,7 δισ. ευρώ το έτος ή 30% πάνω από την εκτιμώμενη κερδοφορία προ προβλέψεων του 2015. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι: α) τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω του συνδυασμού της μείωσης των καταθέσεων και της χρηματοδότησης από Ευρωσύστημα και τα αυξανόμενα έσοδα από την αναδιάρθρωση στα δάνεια, β) ανάκτηση της παραγωγής εισοδήματος από τις προμήθειες σύμφωνα με τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γ) την περαιτέρω μείωση του κόστους. Οι προβλέψεις για την κερδοφορία προ προβλέψεων βασίζεται στην παραδοχή μιας πολύ πιο ήπιας συρρίκνωση του ΑΕΠ της οικονομίας, της τάξεως του 0,3% το 2015 και περίπου 0,5% το 2016 σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για μείωση 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016.
Ο τέταρτος λόγος που εκτιμάει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή είναι ότι υποθέτοντας την εμπροσθοβαρή αύξηση των προβλέψεων στο 2015, η βελτίωση της κερδοφορίας προ προβλέψεων στη συνέχεια θα επιτρέψεις στις τράπεζες να εμφανίσουν καθαρά κέρδη από το 2017. Οι δείκτες P/E κυμαίνονται από 3,1 φορές έως 5,7 φορές το 2017.
Τέλος, στο ερώτημα τι θα μπορούσε να πάει ανάποδα από τις εκτιμήσεις τους, η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος και στις εκταμιεύσεις του προγράμματος και η αποτυχία της χώρας να εξασφαλίσει την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ και ως εκ τούτου χαμηλότερη κερδοφορία προ προβλέψεων, αυξημένες προβλέψεις και εξάντληση του κεφαλαίου, γεγονότα που θα οδηγήσουν πιο κοντά στις δυσμενείς προβλέψεις στο σενάριο της ΕΚΤ.
Ενδεικτικά, το βασικό σενάριο για την κερδοφορία προ προβλέψεων της περιόδου 2015-2017 της ΕΚΤ βρίσκεται σε 17% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις τους, ενώ στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, οι προβλέψεις διαμορφώνονται 56% κάτω από τις εκτιμήσεις της Πειραιώς.
Όσον αφορά τις προβλέψεις, την περίοδο 2015-2017 το βασικό σενάριο της ΕΚΤ είναι σε γενικές γραμμές ίδιο με τις δικές τους αλλά στο δυσμενές σενάριο οι προβλέψεις του 43% πάνω από τους αριθμούς τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr