Οι επαφές σε χαμηλότερο στελεχιακό επίπεδο ξεκίνησαν ήδη και αναμένεται να κουφωθούν και να ολοκληρωθούν προσεχώς με την έλευση στην Αθήνα της επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Daniele Nouy και τα διαδοχικά ραντεβού με τις διοικήσεις των τραπεζών.
Η επικεφαλής του SSM έρχεται στην Αθήνα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη των μεγαλοστελεχών των τραπεζών στη χώρα μας κι ενώ οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών έχουν ήδη ξεκινήσει με πολλά μέτωπα να είναι «καυτά» και «ανοιχτά», κάποια εκ των οποίων απασχολούν έντονα τον τραπεζικό κλάδο (π.χ. «κόκκινα» δάνεια»).
Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι πτυχές του νέου νομικού πλαισίου, η τρέχουσα κατάσταση της ρευστότητας, καθώς και η ενίσχυση της διακυβέρνησης του κλάδου. Επίσης θα εξεταστεί και η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στα business plan των τραπεζών.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπέρ - επόπτη των ελληνικών τραπεζών, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία συμπίπτει με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και γίνεται σε timing διεργασιών (και ανησυχιών) στην Ευρώπη για το θέμα των "κόκκινων" δανείων. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει την προηγούμενη εβδομάδα το "πράσινο φως" στις ιταλικές τράπεζες για την πώληση επισφαλών δανείων 201 δισ. ευρώ, είναι προφανές ότι πανευρωπαϊκά αναζητούνται δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων (στην Ελλάδα έχουν εκτοξευτεί στα 107 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές αρχές υπολογίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά την Ευρωζώνη σε σχεδόν 1 τρις. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις τόσο για το μείζον θέμα της διαχείρισης των NPLs όσο και εκείνο της αξιολόγησης των διοικήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο SSM έχει ενστάσεις για κάποιες πτυχές του πρόσφατου νόμου για την αξιολόγηση των διοικήσεων θεωρώντας ότι η έγκριση ή όχι της επάρκειας των διοικήσεων είναι θέμα του επόπτη.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο SSM έρχεται με σκληρές απαιτήσεις έναντι των τραπεζών για την εφεξής αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων. Ειδικότερα, θέτει ένα αυστηρό όριο υπερημερίας των δανείων στις 90 ημέρες, με τη συμπλήρωση του οποίου οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν σε άμεση χρήση των ενεχύρων του δανείου προκειμένου να "εξασφαλίζονται" άμεσα έναντι απωλειών. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση π.χ. ενός στεγαστικού δανείου, η τράπεζα θα πρέπει να έχει ανά πάση στιγμή τρέχουσα αποτίμηση για την αξία του ακινήτου που αποτελεί εξασφάλιση του δανείου και να κινείται άμεσα για την ρευστοποίησή του εφόσον το δάνειο παύει να εξυπηρετείται για 90 ημέρες.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο SSM θα υποχρεώνει τις τράπεζες σε άμεσο σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων, κάτι βεβαίως που εμποδίζει την επιστροφή τους στην κερδοφορία, όπως είναι και ο στόχος τους από φέτος.
Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2016 θα πρέπει να θεσπιστεί ένα πρόγραμμα για την αξιολόγηση των ΔΣ των τραπεζών και την αντικατάσταση των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια. Παρόμοια διαδικασία αξιολόγησης προβλέπεται, επίσης, και για το ΤΧΣ έως το τέλος του Ιουνίου το 2016.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση «παζάρευε» με τους θεσμούς την παράταση της εξαίρεσης (μετά τις 15/02) από τη δυνατότητα πώλησης σε στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία, σε δάνεια καταναλωτικά και σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr