Εκπροσωπώντας μέρος της «ελίτ» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ονόματα όπως οι Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson&Co),Stephen Johnson (Wilbur Ross &Co), Jonathan Haick (Brookfield CapitalPartners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company),BenWatsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry(Schroder’s Investment Management)και Daniel Pozen (Wellington ManagementCompany), επιβεβαίωσαν την πίστη τους ότι, εάν προχωρήσει η αξιολόγηση θετικά, ο τραπεζικός κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να επιστρέψει σε κερδοφορία.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, οι βασικοί άξονες που στους οποίους δίνουν προτεραιότητα οι ξένοι μεγαλομέτοχοι είναι τρεις: η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η δραστική μείωσή τους, η αύξηση των καταθέσεων και η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στον τραπεζικό τομέα οι ξένοι επένδυσαν εκ νέου στο τέλος του 2015, αν και ήδη είχαν «καεί» από τις ΑΜΚ του 2014 όπου χάθηκαν κάμποσα δισ. ευρώ, προσβλέποντας στην επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία μέσα από ένα πλάνο αναδιάρθρωσης και με έμφαση στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Ο τομέας των προβληματικών δανείων μπορεί να αποφέρει κέρδη όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε κάποια από τα επενδυτικά funds που τοποθετήθηκαν σε αυτές και τα οποία έχουν τεχνογνωσία και δραστηριότητα στη διαχείριση δανείων. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίσιμο είναι και το νέο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, με τις ζυμώσεις να εντείνονται έως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που εξαιρεί από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ. Προφανώς, το πλέον ενδιαφέρον «κομμάτι» των προς πώληση δανείων αφορά κυρίως στα επιχειρηματικά «ανοίγματα».
Κρίσιμο πεδίο ενδιαφέροντος για τους ξένους είναι και αυτό της ρευστότητας των τραπεζών. Οι ξένοι επενδυτές επιθυμούν την όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των capital controls. Η θετική αξιολόγηση ίσως να αποτελέσει την αφορμη για μια περαιτερω σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο της αξιολόγησης θα δώσει το «άλλοθι» στην ΕΚΤ για να επαναφέρει το waiver, να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κ.λπ., με τα οφέλη να είναι ορατά και για τον τραπεζικό κλάδο (π.χ., μόνο από την αντικατάσταση του ακριβού ELA ή του ακόμα ακριβότερου Πυλώνα ΙΙΙ οι τράπεζες μπορούν να γλυτώσουν 750-800 εκατ. ευρώ ετησίως). Η αξιολόγηση μπορεί να «ξεκλειδώσει» και τη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων.
Τέλος, οι ξένοι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, αν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στις διοικήσεις των τραπεζών, θέλουν να έχουν λόγο στις όποιες αλλαγές προσώπων στο πλαίσιο της αξιολόγησης που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Alexander Blades, εκπροσώπου του J. Paulson, στο δ.σ. της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Σημειώνεται βέβαια ότι ήδη τρέχουν διαδικασίες αξιολόγησης του ΤΧΣ και έπεται η αξιολόγηση των τραπεζών. Ωστόσο, οι ξένοι μέτοχοι στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης φαίνεται να βάζουν στο τραπέζι και άλλες κινήσεις, όπως η μείωση καταστημάτων και προσωπικού.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr