Τι κάνουν όλοι αυτοί οι γιάπηδες στην Ελλάδα; Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από τη δουλειά τους, δηλαδή έρχονται σε επαφή με τραπεζικά στελέχη, με ανθρώπους της οικονομικής-επιχεοιρηματικής ζωής του τόπου αλλά και με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να... πάρουν κλίμα και μυρωδιά για το τι γίνεται στην Ελλάδα.
Αυτές βέβαια οι επαφές δεν είναι τίποτα μπροστά στις αφίξεις που αναμένονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον μήνα ενδέχεται να καταφτάσει στην χώρα μας το «βαρύ πυροβολικό» των διεθνών επενδυτών που αποτελούν τους μεγαλομέτοχους των τραπεζών. Ονόματα όπως οι Watsa, Ross, Paulsonκαι λοιποί εκπρόσωποι κάποιων εκ των μεγαλύτερων fundsτου πλανήτη που έχουν ήδη θέση σε ελληνικές τράπεζες, καθώς και άλλες επιχειρήσεις, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για Αθήνα με σκοπό να έρθουν σε επαφή τόσο με κυβερνητικά στελέχη, όσο και με τραπεζικά.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου παρατηρούνται αναταράξεις στις ξένες αγορές αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και εκπρόσωποι χαρτοφυλακίων όπως Fairfax, Paulson, Brookfields, Highfields, Mackenzie, Fidelity, Capital, Wellingtonκ.λπ., σχεδιάσουν ταξίδι στην Ελλάδα ώστε να κάνουν μια πρώτη ουσιαστικότερη αποτίμησηστην μετά ανακεφαλαιοποίηση (τρίτη) περίοδο, να έρθουν σε επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα... καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Θέλουν προφανώς από κοντά να καταλάβουν τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σε τομείς όπως η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., τομείς που μπορούν να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα στη χώρα και κατ’ επέκταση την πορεία των ίδιων των επενδύσεών τους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι τράπεζες. Γιατί προφανώς οι ξένοι παίκτες, έχοντας δει να χάνονται ποσοστά 30% έως 50% σε σχέση με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση (έβαλαν 5 δισ. ευρώ με μετρητά, ανταλλαγή ομολογιών) και δεδομένου ότι από την αμέσως προηγούμενη «έγιναν καπνός» 7,5 δισ. ευρώ, θέλουν να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους και να διαπιστώσουν αν οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία.
Λογικό είναι λοιπόν, δεδομένου του κακού timingστις διεθνείς αγορές αλλά και λόγω των προβλημάτων στο εσωτερικό (πολιτική αβεβαιότητα, αξιολόγηση, ασφαλιστικό, αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης για επενδύσεις-ιδιωτικοποιήσεις), να ανησυχούν για τις εξελίξεις, τις προοπτικές της χώρας, για το πως θα χειριστεί η κυβέρνηση ευρύτερα ζητήματα αλλά και ειδικότερα (για τις τράπεζες) που προφανώς θα κρίνουν και το αν οι επενδύσεις τους «καρποφορήσουν».
Ζητήματα όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων, η άρση των capitalcontrols, η μείωση του κόστους κ.λπ. θα τεθούν επί τάπητος από τους διεθνείς μεγαλομετόχους. Οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αντιληφθούν εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επιστροφή στα κέρδη, ζητώντας προφανώς δείγματα γραφής από το εγχώριο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα σταθούν ικανά να τούς πείσουν ότι θα «πάρουν πίσω τα λεφτά τους» και μάλιστα αυτή τη φορά με κέρδος.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr