Η τοποθέτηση κρίσιμων κομματιών του παζλ αλλά και η χαρτογράφηση των προβληματικών δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις επίκεινται το προσεχές διάστημα ενώ ήδη οι τράπεζες «τρέχουν» τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με εσωτερικές μονάδες. Τα προβληματικά δάνεια ύψους 100-105 δισ. ευρώ είναι το κεντρικό ζήτημα στη στρατηγική των εγχώριων τραπεζών την ώρα που στην Ευρώπη σταδιακά βγαίνουν στο φως ολοένα και περισσότεροι «σκελετοί από τα ντουλάπια», κάνοντας τις εκτιμήσεις για τα 950 δισ. ευρώ NPLs στην Ευρωζώνη να μοιάζουν… συντηρητικές.
Όσον αφορά πάντως την εσωτερική αγορά, μένει να διευκρινιστούν, μεταξύ άλλων, και «ευαίσθητες λεπτομέρειες», όπως τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά (για τα οποία μάλιστα απουσιάζει το διεθνές ενδιαφέρον), τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, κι ενώ αναμένεται εντός Φεβρουαρίου να κατατεθούν οι αιτήσεις αδειοδότησης από εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Πάντως, και όσον αφορά το ζήτημα των εταιρειών αυτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί την άρση του περιορισμού για την αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) των εταιρειών που μπορούν να αγοράζουν προβληματικά δάνεια., υποστηρίζοντας ότι κάθε τέτοια εταιρεία που λειτουργεί νόμιμα στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί σχετικές συναλλαγές χωρίς πρόσθετη άδεια από την ΤτΕ.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, εδώ και πολλούς μήνες εκατοντάδες στελέχη και εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν «κόκκινα» δάνεια, επισκέπτονται την Αθήνα. Η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ μεγάλη αγορά «κόκκινων» δανείων, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο περίπου 50% των λοιπών δανείων, δηλαδή σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
Όμως, οι τράπεζες δεν βιάζονται να πουλήσουν προβληματικά δάνεια. Αντιθέτως, η κύρια στρατηγική των συστημικών τραπεζών είναι να εργαστούν οι ίδιες για την ανάκτηση και την αναδιάρθρωση δανείων, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τα δυνητικά σχετικά έσοδα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν «πακέτα» επιχειρηματικών δανείων που θα μπορούσαν να πουληθούν, αλλά μια σειρά διαφορετικών περιπτώσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν εξατομικευμένα.
Και οι 4 συστημικές (ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ) έχουν οργανώσει εσωτερικές μονάδες διαχείρισης, απασχολώντας σχεδόν 8.000-9.000 εργαζόμενους-στελέχη, δίχως πάντως να βάζουν πολύ υψηλά τον πήχη καθώς η εσωτερική διαχείριση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλα ποσοστά αλλά μόλις το 10%-20% των καθυστερήσεων.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς νοικοκυριά, στεγαστικά και καταναλωτικά, οι τράπεζες δεν σχεδιάζουν πωλήσεις σχετικών δανείων. Θέλουν να ελέγξουν αναλυτικά ποιοι πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών και ποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» τόσο σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 20% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή ο λόγος γίνεται για δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου το 40% των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες οφείλουν να ολοκληρώσουν σε ορίζοντα 6μηνου το μεγαλύτερος μέρος των κινήσεών τους ώστε να αξιολογηθούν οι διαδικασίες και η αποτελεσματικότητά τους και να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr