Προς την κατεύθυνση μάλιστα αυτή οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας για να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό τους για την αναδιάρθρωση των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Άλλωστε, οι στόχοι έχουν προσδιοριστεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με γνώμονα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.
Το θέμα της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο ανοίγει άμεσα η διαπραγμάτευση τραπεζών – OTOE για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση, σε ανανέωση της προηγούμενης που είχε συναφθεί τον Μάιο του 2013 και έληξε στις 31/12/15. Θα πρόκειται για την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση, όχι μόνο γιατί πρέπει να καταλήξει εντός τριμήνου αντί του εξαμήνου που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία, αλλά και γιατί διεξάγεται εν μέσω των διεργασιών της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Έως και το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά περίπου 5.800-6.000 εργαζόμενοι. Αυτό μπορεί να γίνει με πώληση συμμετοχών, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και με απολύσεις. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ως πιθανό το σενάριο να υλοποιηθούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τουλάχιστον στον βαθμό και με τους όρους που αυτό συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του υψηλού τους κόστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεγαλύτερη δέσμευση έχει αναλάβει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με μείωση του προσωπικού της κατά 2.900 άτομα και ακολουθούν η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα με 1.500 άτομα, η EUROBANK με 1.000 άτομα και η ALPHA BANK με μόλις 173. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις προσωπικού για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ και για τη Eurobank θα γίνουν και μέσω των θυγατρικών τους, ενώ για την Εθνική προβλέπεται ότι θα γίνουν μόνο από την τράπεζα. Σημειώνεται ότι τις περισσότερες αποχωρήσεις θα πρέπει να επιτύχουν η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα γιατί και οι δύο τράπεζες χρειάστηκαν πέρυσι κρατική στήριξη για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους. Στον αντίποδα, η παρέμβαση σε EUROBANK και ALPHA BANK θα είναι μικρότερη.
Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, ο αριθμός των εργαζομένων θα πέσει κάτω από τις 35.000, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης ανέρχονταν σε άνω των 60.000. Ενδεχομένως οι μειώσεις προσωπικού να γίνουν και μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, αν και όχι με τους ευνοϊκούς όρους που ίσχυσαν μέχρι το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στα τελευταία προγράμματα εθελουσίας εξόδου, οι εργαζόμενοι έφταναν να λαμβάνουν μέχρι και 45 μισθούς, με το ανώτερο ποσό να φτάνει τις 170.000 - 180.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, διατηρούσαν για μια διετία προνομιακά ασφαλιστικά προγράμματα και συνέχιζαν να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους με προνομιακά επιτόκια.
Σε σχέση με τα καταστήματα, οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία προβλέπουν τη μείωσή τους κατά 10% περίπου, στα 2.250 από 2.500 σήμερα, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να έχουν δεσμευτεί για το κλείσιμο περίπου 200 μονάδων.
Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στα δίκτυα στο εξωτερικό, όπου οι τράπεζες προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία τους, καθώς τα πλάνα αναδιάρθρωσης προβλέπουν δραστική συρρίκνωση και των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr