Ειδικότερα, όπως έδειξε το εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, η ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ το 2006 ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αύξηση των επιτοκίων έως και στο 4%, όμως, τόσο λόγω της αναμενόμενης οικονομικής συγκυρίας όσο και λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η περίπτωση περαιτέρω αύξησης του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ δεν είναι πιθανή.
Η φετινή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης στην ζώνη του ευρώ βασίστηκε κυρίως στις επενδύσεις των επιχειρήσεων που με την σειρά τους λειτούργησαν επιβοηθητικά στις συνθήκες της αγοράς εργασίας και στην μείωση της ανεργίας. Η πλήρης μεταστροφή της γερμανικής οικονομίας αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία ενίσχυσης της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, η οποία με βάση πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται να έχει δώσει τη θέση της στις εξαγωγές ως βασικό παράγοντα ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Η εκτίμηση του μέσου ρυθμού ανάπτυξης για την ζώνη του ευρώ το 2007 προσδιορίζεται στο 1,9%, απο 2,5% το 2006, καθώς ο οικονομικός κύκλος των κρατών-μελών τηςφαίνεται να περνάει το σημείο αιχμής του. Ωστόσο, μια μειοψηφία οικονομολόγων θεωρούν πως οι διαρθρωτικές ανεπάρκειες των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ θα επανεμφανισθούν αμέσως μόλις οι διεθνείς οικονομικές συγκυρίες αρχίσουν να χειροτερεύουν, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά την διάρκεια του 2007.
Το αναμενόμενο ύψος των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ και τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της ζώνης του ευρώ θα αποτελέσουν τη βασική αιτία της μερικής ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με τη διαμόρφωση της ισοτιμίας στο τέλος του 2007 γύρω στα 1,32 δολάρια ΗΠΑ και διακύμανση κατά την διάρκεια του έτους από 1,24 έως 1,40.
Οι βελτιώσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη των οικονομιών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ κατά την διάρκεια του 2006 βασίστηκαν κυρίως στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο προσαρμογής τους στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Το επόμενο έτος η οικονομική συγκυρία αναμένεται να είναι λιγότερο ευνοϊκή. Αυτή είναι, κατά την γνώμη των ευρωπαϊκών τραπεζών, η χρονική στιγμή που θα πρέπει οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές αλλαγές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάχυση των πλεονεκτημάτων της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας στους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, μέλος της οποίας είναι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εκπροσωπεί τις θέσεις 5000 εμπορικών τραπεζών απο ολόκληρη την Ευρώπη, με άμεσα απασχολούμενους 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους και ενεργητικό που υπερβαίνει τα 20 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr