Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσφέρει σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ.
Μάλιστα, η κ. Κατσέλη ανέφερε χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για την Εθνική Τράπεζα μετά το πέρας της συναλλαγής: Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕ με την πώληση της Finansbank, θα μπορεί να:
- Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
- Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).
- Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.
- Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.
Στον ίδιο άξονα κινήθηκε και η ομιλία του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. "Η απόκτηση της Finansbank εδραίωσε τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας στα Βαλκάνια, η περίοδος διακράτησής της συνέβαλε στην ισχυρή κερδοφορία του ομίλου, ενώ η απόφαση για την πώλησή της καθιστά την Εθνική την ισχυρότερη τράπεζα σε κεφάλαια και ρευστότητα στην ελληνική αγορά με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (στο 19,6% και στο 24,6% συμπεριλαμβανομένων των CoCos) και σημαντικές δυνατότητες για το μέλλον", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ό ίδιος, η πώληση της Finasbank που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2016 γίνεται με τίμημα υψηλότερο από τους μέσους δείκτες της τουρκικής αγοράς, ενώ η επιτυχία της πώλησης κρίνεται και από την εναλλακτική χρήση των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στη θυγατρική.
«Η Εθνική Τράπεζα που αγόρασε την Finansbank είναι άλλη τράπεζα από αυτήν που πουλά την Finansbank», είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια από την Finansbank να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση.
«Η πώληση της Finansbank αποτελεί και δέσμευση της Εθνικής στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης. Μέσω αυτής, πέραν της χρηματοδότησης της οικονομίας, θα καταστεί εφικτή η άμεση αποπληρωμή των CoCos, κάτι που θα ωφελήσει άμεσα την τράπεζα με πάνω από 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, θα διευκολυνθεί η αποπληρωμή τoυ υψηλού κόστους του Πυλώνα ΙΙ και η μείωση από την εξάρτηση του ELA, με όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως», κατέληξε.
«Πράσινο φως» για τη συναλλαγή
H έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής ενέκρινε τη συναλλαγή πώλησης της κεφαλαιακής συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ και των εταιριών του Ομίλου στις αλλοδαπές θυγατρικές Finansbank και Finans Leasing. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2015, η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία πώλησης της κεφαλαιακής της αυτής συμμετοχής στην Qatar National Bank, με το ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται σε €3,5 δισ., αποτελούμενο από την καταβολή του τιμήματος των €2,75 δισ. για την απόκτηση του πακέτου μετοχών και $900 εκατ. για την αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στη Finansbank.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr