Σχεδόν 110 με 120 δισ. ευρώ θεωρούνται ως «κόκκινα δάνεια» με τα μισά εξ αυτών, κοντά στα 57-60 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στις 30 Σεπτεμβρίου στη λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures -NPEs). Δηλαδή ο λόγος γίνεται για δάνεια που λογίζονται από τις τράπεζες ως χορηγήσεις είτε σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans- NPLs), είτε σε δάνεια που έχουν ρυθμισθεί αλλά και πάλι εμφανίζουν καθυστέρηση (πλην όμως, μικρότερη των 90 ημερών), είτε, εν τέλει, για δάνεια των οποίων οι εξασφαλίσεις-εγγυήσεις έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και προκαλούν «πονοκέφαλο» στα τραπεζικά στελέχη.
Αφού κατηγοριοποιήσουν οι 4 συστημικές (ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ) τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που κρίνονται «ζωντανές», ή να επισπεύσουν τη διαδικασία εκποίησης των εξασφαλίσεων-παγίων για αυτές που εκτιμάται ότι είτε δεν έχουν δυνατότητα ανάκαμψης, είτε κρίνονται ως «ζόμπι» που στερούν κεφάλαια από όσες εταιρείες έχουν προοπτική.
Στην αιχμή βρίσκονται τα δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπου κάποιες τράπεζες έχουν ήδη ομαδοποιήσει προς πώληση δάνεια ξενοδοχείων σε οριστική καθυστέρηση και βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με κοινοπραξίες private equity funds και ξενοδοχειακών ομίλων. Ακολουθούν ως προς τον βαθμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος τα ναυτιλιακά δάνεια ενώ, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, προβλήματα ή ενδιαφέρον παρατηρούνται σε κλάδους όπως κατασκευές, ανάπτυξης ακινήτων, media, λιανεμπόριο, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.
Το ύψος των σωρευτικών προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι τέσσερις τράπεζες για τα προβληματικά επιχειρηματικά τους δάνεια ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 50%-55% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr