Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδας δρομολογεί διαδικασίες εποπτείας, συντονισμού και τελικώς διαμόρφωσης ενιαίου πλαισίου εκκαθάρισης στις bad banks των τραπεζών, ως απόρροια μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας. Για τον σκοπό αυτόν, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει ήδη στην κατάρτιση short list, η οποία κατά τις ίδιες πηγές περιλαμβάνει τους Deloitte, Ernst & Young και Price Waterhouse Cooper. Ο μειοδότης αναμένεται να ανακηρυχθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο διεθνής οίκος που θα επιλεγεί θα συντονίσει την εκκαθάριση μεταξύ των 12 bad banks, ώστε αυτή να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Στόχο αποτελεί η ενεργητική διαχείριση δανείων που στην παρούσα φάση θεωρείται περίπου αδύνατον να εισπραχθούν, ενώ η ενεργητική αυτή διαχείριση ενδεχομένως να αποτελέσει σε ορισμένες περιπτώσεις πιλότο για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαχείριση ιδιαίτερα των επιχειρηματικών δανείων και των άλλων τραπεζών.
Συγχρόνως το ελληνικό δημόσιο προσδοκά η εκκαθάριση να του αφήσει το συντομότερο δυνατόν τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Το συνολικό υπό εκκαθάριση ενεργητικό διαβαθμίζεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις μιλούν για ανακτήσιμα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να ανέλθουν στο περίπου 30%.
Στις ειδικές εκκαθαρίσεις βρίσκονται τα κακά κομμάτια των ΑΤΕ και ΤΤ που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως και οι κακές Proton Bank, της Probank, της First Business Bank, της Πανελλήνιας Τράπεζας. Ακόμη σε ειδική εκκαθάριση βρίσκονται οι συνεταιριστικές Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Εύβοιας, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου. Στον κατάλογο αυτόν προστέθηκε τελευταία και οι συνεταιριστική Πελοποννήσου. Οι καταθέσεις όλων των τραπεζών υπενθυμίζεται πως ασχέτως της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, διασφαλίστηκαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr