Σε δραστική περικοπή κόστους μέσω της μείωσης των δραστηριοτήτων τους στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, του κλεισίματος καταστημάτων και της αποχώρησης προσωπικού είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν οι εγχώριες τράπεζες βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Οι τραπεζικές εργασίες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η κερδοφορία είναι έννοια υποθετική κατά συνέπεια έρχεται «μαχαίρι» ή «ψαλίδι», ανά περίσταση, στις 4 συστημικές τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Ξανά στο "τραπέζι" αναμένεται να μπουν οι εθελούσιες έξοδοι στις τράπεζες, με τους θεσμούς να δείχνουν προς την κατεύθυνση του περαιτέρω περιορισμού καταστημάτων και προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο. Αν και οι τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού κυρίως στις θυγατρικές του εξωτερικού, δεν αποκλείεται να ξανατεθεί επί τάπητος η προοπτική "πακέτων" για εθελούσια έξοδο των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 6.000 εργαζομένους (από σχεδόν 44 χιλ. τώρα) και τη διακοπή λειτουργίας σχεδόν 200 καταστημάτων είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017. Η περικοπή θέσεων εργασίας - καταστημάτων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αναθεώρηση που έγινε απαραίτητη μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση στην οποία υποχρεώθηκαν οι εγχώριες τράπεζες. Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια. Από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στη χώρα, έχουν «αποχωρήσει» πάνω 20 χιλ. εργαζόμενοι, ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα.
Σε γενικές γραμμές, μέχρι τώρα η μείωση του προσωπικού έγινε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, καθώς και της φυσικής απώλειες θέσεων εργασίας μέσω
συνταξιοδοτήσεων.
Το μέτωπο των περικοπών εκτίνεται έως τα… Βαλκάνια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην προσπάθεια πώλησης των θυγατρικών τους είναι η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι η δημιουργία νέων σχημάτων σε χώρες της Βαλκανικής, στα οποία θα μεταβιβαστούν οι τοπικές θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών και στα οποία θα μπορούσαν να μετέχουν και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετές κινήσεις στο πρότυπο της συμφωνίας ALPHA BANK, EUROBANK στη Βουλγαρία, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων βιώσιμων σχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών θα περιοριστεί δραστικά τα επόμενα χρόνια και στο εξωτερικό (σχεδόν 20% μείωση ενεργητικού για ALPHA BANK, ΕUROBANK και μεγαλύτερη για ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ, ιδίως αν συνυπολογίσουμε για τη δεύτερη και τη Finans).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr