Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Διοίκηση της EUROBANK είχε επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κα. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και με κορυφαίους επιχειρηματίες της Κύπρου, στους οποίους παρουσίασαν τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά την επιτυχή πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της EUROBANK αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς και τις δυνατότητες και τις προοπτικές του Ομίλου και της κυπριακής θυγατρικής του, που κατέχει κομβικό στρατηγικής σημασίας ρόλο στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου.
Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φ. Καραβίας αναφέρθηκε «στις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στην πορεία της Ομίλου μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank κατά 2,04 δις ευρώ, το σύνολο της οποίας υπερκαλύφθηκε, τόσο με τη συμμετοχή των παλαιών μεγάλων μετόχων της Τράπεζας (Fairfax, Wilbur Ross, Brookfield, Highfields) όσο και από νέους ιδιώτες και θεσμικούς διεθνείς επενδυτές, ενώ αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών.
Η επιτυχία αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στον οργανισμό, στο προσωπικό του και τις δυνατότητές του, ενώ επέτρεψε στην Eurobank να παραμείνει η Τράπεζα του ιδιωτικού τομέα με την κρατική συμμετοχή μέσω του ΤΧΣ να διαμορφώνεται πλέον στο 2,3%. Με επάρκεια κεφαλαίων και προβλέψεων, με ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο και ισχυρή θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Τράπεζά μας μπορεί να επιστρέψει από το 2016 σε σταθερή κερδοφορία και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις όπως η ανάκτηση καταθέσεων και η βελτίωση της ρευστότητας, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων με γνώμονα το όφελος των μετόχων και της οικονομίας».
Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στ. Ιωάννου παρουσίασε «τη στρατηγική του Ομίλου αναφορικά με τους επιχειρηματικούς στόχους και την ανάπτυξη και των διεθνών δραστηριοτήτων, σημειώνοντας τη σημαίνουσα θέση της Eurobank Κύπρου στην επίτευξη των στόχων αυτών. Oι στρατηγικές κινήσεις του Ομίλου μας οδήγησαν τις διεθνείς μας δραστηριότητες ξανά σε κερδοφορία η οποία θεωρούμε βάσιμα ότι μπορεί να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ σημαντική είναι επίσης η βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών με έμφαση στην αύξηση των καταθέσεων και της ρευστότητας στις χώρες όπου ο Όμιλός μας διαθέτει παρουσία. Ειδικότερα όσον αφορά στην Eurobank Κύπρου, αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τον Όμιλο με σημαντικό ρόλο στην κυπριακή αγορά. Είναι αξιοσημείωτο ότι επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της κυπριακής οικονομίας, στηρίζοντας αποτελεσματικά τους πελάτες της και επιτυγχάνοντας θεαματικές επιδόσεις σε σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, καθώς διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, με το σχετικό δείκτη άνω του 25% παρουσιάζει πλεονάζουσα ρευστότητα, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με μετρητά) να ανέρχεται στο 31% και είναι σταθερά κερδοφόρα.»
Για το ρόλο και τη συμβολή της Eurobank Κύπρου στην ανάταξη της οικονομίας και κυρίως στη στήριξη των πελατών της, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Μιχάλης Λούης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στη βάση των θετικών εξελίξεων για την κυπριακή οικονομία, προτεραιότητα για την Τράπεζά μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής της ευρωστίας που την θωρακίζει απέναντι σε κάθε πρόκληση. Στόχος μας είναι η διατήρηση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, η επάρκεια και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, η αποτελεσματική στήριξη της πελατείας μας ώστε να είναι η Eurobank Κύπρου η πρώτη Τράπεζα της επιλογής τους. Επιδίωξή μας είναι η χρηματοδότηση και στήριξη βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μα, στη δημιουργία πλούτου, αξίας και νέων θέσεων εργασίας.»
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων η Διοίκηση της Τράπεζας είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξουν απόψεις με τους υψηλόβαθμους παράγοντες της Κυπριακής Πολιτείας, σχετικά με τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις και ειδικότερα, τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας και
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, κλειδί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος, αποτελεί η ανάκαμψη των επενδύσεων - που το 2014 υποχώρησαν στο 11.5% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1960. Στη σημερινή συγκυρία αύξηση των επενδύσεων μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ή κυρίως από άμεσες ξένες επενδύσεις. Εφόσον τα παραπάνω δρομολογηθούν, η οικονομία μας μπορεί να εκπλήξει θετικά, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στη Ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι κ.κ. Φ. Καραβίας και Στ. Ιωάννου συνοδευόμενοι από τον κ. Μ. Λούη και στελέχη της Διοίκησης της Eurobank Κύπρου είχαν επίσης την ευκαιρία να παραβρεθούν σε συνάντηση 50 υψηλόβαθμων στελεχών, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες της Τράπεζας να χρηματοδοτεί σταθερά την κυπριακή οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr