Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με το «κλείσιμο» και του τυπικού μέρους, με την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση που θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 7 – 10 Δεκεμβρίου, μπαίνει σε ένα νέο κύκλο.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσα σε τρία χρόνια φέρνει υπερκεφαλαιοποιημένες τις ελληνικές τράπεζες. Όλα εξελίχθησαν καλά υπό την έννοια ότι δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του resolution. Και οι 4 τράπεζες τα κατάφεραν, οι τράπεζες επιβιώνουν βέβαια με ένα τεράστιο κόστος, καθώς οι παλιοί μέτοχοι επί της ουσίας… τα έχασαν όλα.
Με τη νέα διαδικασία η αγορά των ομολόγων ήδη εμφάνισε σημάδια αποκλιμάκωσης καθώς προ ημερών οι αποδόσεις του 10ετους είχαν βρεθεί στι 7% ή και χαμηλότερα, αντικατοπτρίζοντας σε ένα βαθμό τον περιορισμό του ρίσκου χώρας και τραπεζικού κλάδου. Ο κλάδος αποτιμήθηκε κοντά στα 750 εκατ. ευρώ με βάση τις τιμές έκδοσης των μετοχών στις ΑΜΚ, η συνολική χρηματιστηριακή αξία είναι κάμποσο κάτω των 2 δις ευρώ, ενώ με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ο κλάδος θα έχει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 13-14 δις ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές, όταν το σύνολο των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων υπολογίζεται σε περίπου 34 δις ευρώ (ήτοι διαπραγματεύεται με P/TBV στο 0,4x).
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες συνολικά κατάφεραν να μειώσουν τον πήχη των 14,4 δις. ευρώ για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο, κατά περίπου 3 δις. ευρώ μέσω της ανταλλαγής των τίτλων των ομολογιούχων στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρισης παθητικού. Παράλληλα, ο SSM ενέκρινε συνολικά 654 εκατ. ευρώ από τα πλάνα που υπέβαλαν οι τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών. Ουσιαστικά δηλαδή οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών περιορίστηκαν σε περίπου 11 δις. ευρώ, εκ των οποίων από ιδιωτικά κεφάλαια έπρεπε να καλύψουν ποσό 5,7 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και με βάση το δυσμενές σενάριο καλύφθηκαν επιτυχώς από ALPHA και EUROBANK, ενώ για τις άλλες δύο τράπεζες ο πήχης τέθηκε στην κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου. Αυτό σημαίνει ότι ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα ζητήσουν τη συνδρομή του ΤΧΣ για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών τους αναγκών. Επιπλέον, η συνεισφορά του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα ενεργοποιήσει υποχρεωτικά την ανταλλαγή υβριδικών τίτλων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην προαιρετική δημόσια πρόταση της τράπεζας.
Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέες μετοχικές ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά και την συμμετοχή του ΤΧΣ. Η τράπεζα που θα έχει την μικρότερη κρατική συμμετοχή είναι η EUROBANK ποσοστό έως 3% ακολουθούμενη από την ALPHA BANK με 12%. Σύμφωνα με το νόμο της ανακεφαλαιοποίησης το 25% του δυσμενούς σεναρίου εφόσον δεν καλυφθεί από ιδιώτες θα καλυφθεί με κοινές μετοχές από το ΤΧΣ. Η κρατική συμμετοχή έμμεσα παραμένει παρούσα είτε με την μορφή των Cocos (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ) είτε με την μορφή προνομιούχων μετοχών (EUROBANK).
Όσον αφορά πάντως στην επόμενη ημέρα, και πέρα από την επιτυχία της διαδικασίας ή της προσέλκυσης ιδιωτών μετόχων, οι προκλήσεις παραμένουν. Ο κλάδος θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές της κρίσης, τα απόνερα των capital controls, να διαχειριστεί το «βουνό» των «κόκκινων δανείων», ενώ στο προσκήνιο έρχεται και η ανάγκη νέων πλάνων αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα και με τις επιταγές των Βρυξελλών, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, να πουλήσουν θυγατρικές, να προχωρήσουν σε μείωση του κόστους με περικοπή τουλάχιστον επιπλέον 10% σε καταστήματα και προσωπικό.
Επιπρόσθετα, για τους ξένους επενδυτές, η συμμετοχή των ομολογιούχων στις ΑΜΚ των τραπεζών, συνιστά έναν αρνητικό παράγοντα, καθώς εκτιμούν ότι θα περιορίσουν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι… με κόπο και αίμα, δηλαδή με τιμές κοντά στο μηδέν, εμφανίστηκαν ιδιώτες που προσέφεραν σχεδόν 5,7 δις ευρώ.
Γ. Π.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr