Οι συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη στελέχη των ελληνικών τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό πέτυχαν να βελτιώσουν κάποιες από τις παραμέτρους της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (AQR). Δεν δόθηκαν νούμερα, ωστόσο συζητήθηκαν αρκετές μεθοδολογικές λεπτομέρειες που επιτρέπουν στις τράπεζες να σχηματίσουν μια καλή εικόνα για το προς τα πού πάνε τα πράγματα.
Από την παραπάνω προσαρμογή προκύπτουν ηπιότερες ζημιές απομείωσης δανείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού ενώ οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνάντηση με τον SSM να υποβάλουν παρατηρήσεις επί σειράς τεχνικών θεμάτων, αποκτώντας μια καλύτερη εικόνα για την πορεία της συνολικής αξιολόγησης (AQR και stress test). Παράλληλα αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι τεχνικές πτυχές και οι παραδοχές της άσκησης και να προσδιοριστεί ο τελικός λογαριασμός.
Στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα και εκτιμούν ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι τελικά διαχειρίσιμο.
Τα σημεία κλειδιά
Δύο είναι τα βασικά σημεία τα οποία θα προσδιορίσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών: Το πρώτο είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων (Asset Quality Review) που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο καώς εικόνα των «κόκκινων» δανείων επιδεινώθηκε το 2015 λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας και της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το δεύτερο είναι το ύψος στο οποίο θα καθοριστεί το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας. Στα πανευρωπαϊκά stress tests, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, το όριο ήταν στο 8% για το βασικό σενάριο και 5,5% για το δυσμενές. Ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιμένει σε μια πιο συντηρητική στάση, σταθμίζοντας πιθανότατα την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τον αυξημένο κίνδυνο που δημιουργεί η έφεση της χώρας στην πολιτική αστάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ ζήτησε αρχικά δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,5%, αλλά φαίνεται ότι τελικά αποδέχθηκε βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς για δείκτη 9,5% για το βασικό και 8% για το δυσμενές σενάριο.
Έτοιμο το νομοσχέδιο
Την ίδια στιγμή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ολοκλήρώσει την διαδικασία επικαιροποίησης του νέου σχεδίου νόμου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Απομένουν ένας τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για τυχόν παρατηρήσεις και αλλαγές της τελευταίες στιγμή προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί μέσα στην Εβδομάδα ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που τοποθετούν την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ακόμη και αύριο.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα περιγράφει τον τρόπο που θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και με ποιες συνθήκες το Δημόσιο θα αναλαμβάνει αυξημένες εξουσίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο νόμο θα αποσαφηνίζεται ότι το δυσμενές σενάριο του stress test θα καλυφθεί μεν από το ΤΧΣ αλλά με ένα συνδυασμό μετατρέψιμων ομολόγων coco’s με επιτόκιο 9% περίπου με κοινές μετοχές.
Την ίδια στιγμή ο τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο βιβλίο προσφορών κατά την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου και θα ληφθεί υπ’ όψιν είτε ο μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων του ΧΑ μείον discount 50% είτε η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount που θα το καθόριζε η αγορά.
Παράλληλα ο νέος νόμος θα προβλέπει και την δυνατότητα για reverse split των τραπεζικών μετοχών, θα ενσωματώνει πλήρως την οδηγία BRRD και όσα προβλέπει για το bail in και την εξυγίανση τραπεζών, ενώ θα περιλαμβάνει και τον αυστηρότερο έλεγχο του ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών.
Όπως εξηγούν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη έχει ιδιαίτερη σημασία για την έκβαση του όλου εγχειρήματος καθώς από τις λεπτομέρειες του θα κριθεί ο βαθμός προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών κάτι που αποτελεί και στόχο της Κυβέρνησης.
Αφού κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα του stress test θα δημοσιευτούν στο τέλος Οκτωβρίου και κατόπιν οι τράπεζες θα πρέπει γρήγορα να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Κομβικό σημείο του όλου εγχειρήματος είναι η εξασφάλιση εντός των χρονοδιαγραμμάτων, θετικής αξιολόγησης για την πορεία του προγράμματος θα επηρεάσει αποφασιστικά το εγχείρημα.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr