Όπως τονίζουν στο Reporter υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν από κοντά την διαδικασία, η συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι μέλη των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους εκπροσώπους του SSM και της ΕΚΤ, ίσως είναι η πλέον κρίσιμη των τελευταίου διαστήματα καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες τόσο για AQR όσο και για το βασικό σενάριο των stress tests.
Χθες πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων οι συναντήσεις είχαν αντικείμενο τις διαδικασίες και τα τεχνικά θέματα των stress tests ενώ έγινε αποτύπωση των όρων και των τεχνικών παραμέτρων της διαδικασίας.
Σήμερα το μεσημέρι η ενημέρωση από ΕΚΤ και SSM δεν θα είναι κοινή προς όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα πάρει έναν πιο ιδιαίτερο και αποκλειστικό χαρακτήρα. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των ευρωπαϊκών αρχών με τα στελέχη της κάθε τράπεζας χωριστά, στις οποίες και αναμένεται να δοθεί στα στελέχη των τραπεζών η πρώτη επίσημη εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι διαχειρίσιμος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση ασκήθηκαν τις τελευταίες ώρες πιέσεις στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο με αποτέλεσμα ο Εποπτικός Μηχανισμός να είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει σε ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους που εκτόξευαν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Αν και δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές τι τελικά θα ισχύσει με την αναβαλλόμενη φορολογία, στα τραπεζικά επιτελεία δεν αποκλείουν να γίνει αποδεκτή η παράταση αναγνώρισης αναβαλλόμενου φόρου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2015 γεγονός που εξηγεί και την απόφαση των EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ να ανακοινώσουν μέχρι σήμερα μόνο τα προ προβλέψεων έσοδα στο β΄ τρίμηνο και να ανακοινώσουν τελικά αποτελέσματα α΄ 6μήνου στις 30 Οκτωβρίου.
Αν τελικά περάσει ο αναβαλλόμενος φόρος, οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να εγγράψουν ζημίες από προβληματικά δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο και να έτσι κερδίσουν τον αναβαλλόμενο φόρο, που αντιστοιχεί και απομειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των stress tests.
Την ίδια στιγμή θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει στο 9,5% από 10,5% που ήταν η αρχική πρόθεση τον δείκτη Core Tier I, για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Παράλληλα στο τραπέζι παραμένει η δυνατότητα των τραπεζών να αντικαταστήσουν τα ομόλογα τους με μετοχές μειώνοντας περαιτέρω το λογαριασμό, όπως και τα αναθεωρημένα capital plan που θα καταθέσουν αναλύοντας με ποιες στρατηγικές κινήσεις θα ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους εκτός από τις αυξήσεις κεφαλαίου.
30 Οκτωβρίου η ανακοίνωση του stress test
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης (αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και stress test) που διενήργησε η ΕΚΤ στις εγχώριες συστημικές τράπεζες θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα της 30ής Οκτωβρίου ή ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου.
Παρά το γεγονός ότι οι όποιες εκτιμήσεις σε ότι αφορά στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι παρακινδυνευμένες, ωστόσο η κυρίαρχη άποψη που υπάρχει στα τραπεζικά επιτελεία τοποθετεί τον «πήχη» για το AQR μεταξύ των 10 και 12 δισ. ευρώ.
Άπαντες επίσης εκτιμούν ότι παρά τις δυσκολίες και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, το εγχείρημα θα στεφτεί με επιτυχία και ήδη στις επαφές που έχουν οι διοικήσεις με διεθνείς επενδυτές καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ακόμη να μπορεί να εκτιμηθεί κατά πόσον θα μετουσιωθεί σε συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου. Τα καίρια σημεία της ανακεφαλαιοποίησης παραμένει άγνωστο πως θα διαμορφωθούν και από το συνδυασμό του τελικού λογαριασμού και πλαισίου θα κριθεί η τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Στο ερώτημα γιατί οι διεθνείς επενδυτές επιδεικνύουν και τώρα ενδιαφέρον, η απάντηση είναι «για τους ίδιους λόγους με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση. Χαμηλές αποτιμήσεις σε μια ευρωπαϊκή αγορά, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των τραπεζών μετά από μακρά περίοδο πίεσης, ειδικά δε, στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων, είναι η βασική πρόταση του επενδυτικού στόρι. Μάλιστα για επενδυτές με διψήφια εσωτερική απόδοση (IRR) σε βάθος χρόνου, οι απώλειες, όπως αυτές που έχουν υποστεί υφιστάμενοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, είναι αναμενόμενες και έχουν συνυπολογιστεί» επισημαίνει τραπεζικός παράγοντας.
Πώληση κόκκινων δανείων σε hedge funds
Χθες το βράδυ πάντως στην Αθήνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη αποφάσισε τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τη διατήρηση της παρουσίας του κράτους.
Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε ακόμα να δημιουργηθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», με προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Στόχος της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι να μην μειωθεί το όριο των 300.000 ευρώ για την προστασία της α' κατοικίας.
Όσο για τα «κόκκινα δάνεια», όπως ειπώθηκε, ανέρχονται στο ποσό των 100 δισ. ευρώ, με τα 60 δισ. εξ αυτών να είναι επιχειρηματικά και τα άλλα 40 δισ. στεγαστικά και καταναλωτικά.
Επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της πώλησης των «κόκκινων δανείων» σε distress funds, με την κυβέρνηση να εγγυάται ότι αυτό αφορά μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι και στα υπόλοιπα, στεγαστικά και καταναλωτικά.
Παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr