Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έπρεπε να μειώσει το ποσοστό της στη Finansbank κατά 40%, διαμορφώνοντας τη συμμετοχή της στο 60% στα τέλη του 2015. Μάλιστα, η αρχική πρόβλεψη ήταν η μείωση του ποσοστού να γίνει σε δύο φάσεις, κάτι που ωστόσο, αν και επιχειρήθηκε, δεν κατέστη δυνατό λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και του δυσμενούς κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Πλέον η επιβολή των capital controls και η άρδην αλλαγή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα προβληματίζουν την διοίκηση της ΕΤΕ καθώς τα στελέχη της γνωρίζουν ότι δύσκολα θα πετύχει κάτι ανάλογο με το 2014: να δεχθεί δηλαδή η DG Comp την πώληση του 40% της Finansbank και τη διατήρηση από την Εθνική του ελέγχου της τουρκικής θυγατρικής της.
Το ύψος άλλωστε των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το Asset Quality Review και το Stress Test για το σύνολο των συστημικών τραπεζών δείχνει αρκετά υψηλό, ώστε να αποφευχθεί η αποεπένδυση από την Τουρκία.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνδρομή τριών διεθνών οίκων προκειμένου να προχωρήσουν στη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρώσει τον νέο γύρο επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Εφόσον η διερεύνηση αποδώσει δύο τουλάχιστον αξιόπιστες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος εντός του αποδεκτού εύρους αποτίμησης, η διαδικασία θα συνεχιστεί άμεσα, με στόχο να ολοκληρωθεί η πώληση πριν από το τέλος του έτους.
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα μειώσει άμεσα τις κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν από τη συνολική αξιολόγηση, δημιουργώντας συνθήκες ευκολότερης πρόσβασης στις αγορές.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να πουληθεί η τουρκική τράπεζα τουλάχιστον μία φορά το book value της, που σημαίνει ένα τίμημα περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η ΕΤΕ είχε αποκτήσει την τράπεζα καταβάλλοντας τίμημα κατά τι άνω των 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε τότε προς 5,2 φορές το book value.
Σημειώνεται ότι η πώληση της Finansbank, όπως και non core business assets του ομίλου (NBGI, Αστέρας, Εθνική Ασφαλιστική), προσμετράται στο δυναμικό σενάριο του stress test, μειώνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν με το βασικό σενάριο.
Ως γνωστόν, οι ιδιώτες επενδυτές πιέζουν την ΕΚΤ να αποδεχθεί την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου και του AQR από τις αγορές, με κάλυψη του υπόλοιπου ποσού από το ΤΧΣ.
Η διοίκηση της ΕΤΕ, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που θα γίνει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, θα γνωρίζει τι χρήματα προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Finansbank. Ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού των stress tests που θα έχει μπροστά της, η διοίκηση της ΕΤΕ θα πάρει αποφάσεις, σταθμίζοντας και προσμετρώντας πόσο καλύπτει το κεφαλαιακό κενό η πώληση της Finansbank.
Σημειώνεται ότι η Finansbank παρουσίασε το 2014 καθαρά κέρδη 313 εκατ. TL (109 εκατ. ευρώ), συνολικές χορηγήσεις 54,3 δισ. TL (18,9 δις. ευρώ), δείκτη δανείων σε καθυστέρηση 5,5%, δείκτη κάλυψης από προβλέψεις 70% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,3%.
Στελέχη του ομίλου της ΕΤΕ δεν σχολιάζουν μέχρι στιγμής τις σχετικές πληροφορίες και διευκρινίζουν ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα αίτημα στην DG Comp για την πώληση του συνόλου του ποσοστού που διατηρεί στη Finansbank.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr