Στους κόλπους των ελλήνων τραπεζιτών κάνουν λόγο για «ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» στο οποίο οφείλει να ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση και παραπέμπουν στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.
Συγκεκριμένα υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζες τονίζει στο Reporter, ότι σε λιγότερο από 20 μέρες και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει αρχικά να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και να ευθυγραμμιστεί ο νόμος για τη λειτουργία του ΤΧΣ με το νέο πλαίσιο και τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών.
Ήδη έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Ειδική Ομάδα Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Την ίδια στιγμή το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών. Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test, με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα αποτελέσματα τις άσκησης θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Οι κινήσεις για τα κόκκινα δάνεια
Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα καθώς είναι πεπεισμένοι ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ξεχωριστή αντιμετώπιση τους και προσθέτουν ότι η ραγδαία αύξηση των κόκκινων δανείων ήταν ένας παράγοντας που συντέλεσε στην αύξηση των απαιτούμενων πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση.
Έτσι με βάση τη νέα συμφωνία θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και έκθεση αξιολόγησης της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παράλληλα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας εταιρειών και νοικοκυριών, καθώς και τον διορισμό και την κατάρτιση επαρκούς αριθμού πρόσθετων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Και οι αυξήσεις κεφαλαίου
Εν συνεχεία, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο λίγων εβδομάδων προκειμένου να διερευνήσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Αν το ύψος των κεφαλαίων δεν είναι απαγορευτικά υψηλό, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου.
Αυτό που προβληματίζει βδομάδες τώρα την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα και η οποία έχει αποτυπωθεί στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ είναι η αξιόπιστη εκτίμηση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει οι μακροοικονομικές παραδοχές που θα ληφθούν υπ’όψιν για την υλοποίηση της διαδικασίας.
Πληροφορίες από τα τραπεζικά επιτελεία αναφέρουν ότι οι θεσμοί πιέζουν για μια σημαντικού ύψους ανακεφαλαιοποίηση ώστε να θωρακιστεί οριστικά αυτή την φορά η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
Ωστόσο η επιλογή αυτή έχει εγείρει σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων οι οποίοι με την σειρά τους ασκούν μεγάλες παρασκηνιακές πιέσεις ώστε το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης να μην οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής τους.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr