Με τη νέα εγκύκλιο για τον Νόμο Κατσέλη βελτιώνεται η λειτουργία του θεσμικού πλαισίου και κατ’ επέκταση επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης, η άμεση παροχή δικαστικής προστασίας στους πολίτες που τη δικαιούνται και ο περιορισμός στο ελάχιστο της δυνατότητας καταχρηστικής λειτουργίας του όλου πλαισίου.
Τα σημεία που γίνεται διευκρίνιση αφορούν κυρίως στο χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων αλλά και στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, σε συνεργασία με την ΤτΕ και το ΤΧΣ προχωρούν σε σειρά παρεμβάσεων, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο Reporter ότι με δεδομένο ότι τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του ενεργητικού των τραπεζών, η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το σύστημα, και ο βαθμός επιτυχίας στη διαχείρισή τους θα κρίνει την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης και το πόσο γρήγορα θα μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει.
Η βασική στρατηγική
Μελετώντας κανείς το νέο Μνημόνιο είναι σαφές ότι η κάθε τράπεζα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει «ατομικά» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του χαρτοφυλακίου της. Η ιδέα για την δημιουργία Bad Bank αποσύρθηκε γρήγορα από την διαπραγμάτευση λόγω των χρονικών περιορισμών.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας (bad bank) θα απαιτούνταν τουλάχιστον 6 μήνες, κάτι που θα δημιουργούσε περιπλοκές στο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται ότι πρώτη προτεραιότητα της ΤτΕ είναι η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Επιπλέον, διστακτικές στη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίζονται και οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών, θεωρώντας ότι τα οφέλη από την ανάκτηση προβληματικών δανείων θα είναι αξιόλογα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, στο μέλλον το ζήτημα της δημιουργίας bad bank να επανεξεταστεί, καθώς, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και δράσεις για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Κάθε τράπεζα έχει δημιουργήσει εξειδικευμένες διευθύνσεις διαχείρισης καθυστερήσεων οι οποίες σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, θα πρέπει να καταρτίσουν αναλυτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, με βασικούς στόχους την ελαχιστοποίηση αφενός του χρόνου υλοποίησης των σχεδίων και αφετέρου των πόρων που θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό.
Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα όπως:
- η βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου τόσο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά,
- η ταχύτερη εκκαθάριση των μη βιώσιμων οφειλετών
- η θέσπιση αυστηρότερων διαδικασιών για τον εντοπισμό όσων είναι σε θέση, αλλά δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους
- η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας
- η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- η τροποποίηση του νόμου για την ενθάρρυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών και
- η πώληση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ά.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας για τις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr