Στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν ότι το τελικό σχέδιο που θα προκύψει θα είναι ιδιαιτέρως θετικό για τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το οριστικό μοντέλο θα δώσει κίνητρα στους μετόχους όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις που έλαβαν κατά την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έχει προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και εμφανίζεται αισιόδοξος για την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών. Στόχος του κεντρικού τραπεζίτη δεν μπορεί να είναι άλλος από την επαναφορά της ομαλότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα το συντομότερο δυνατόν, με οδηγό το νέο τραπεζικό πακέτο των 25 δισ. ευρώ.
Ήδη τρέχουν τα stress tests που θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο ενώ τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η μελέτη αξιολόγησης της Ποιότητας Χαρτοφυλακίου (Asset Quality Review - AQR) των τεσσάρων ομίλων.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η τύχη των ελληνικών τραπεζών και η περιουσία των μετόχων / πιστωτών τους θα εξαρτηθεί από το ύψος της νέας ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις παραδοχές που θα γίνουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση των «κόκκινων» δανείων.
Τα σενάρια, σύμφωνα με αναλυτές, είναι τρία:
1. Το αισιόδοξο: Στο καλό σενάριο, στο οποίο πιστεύουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι ανάγκες για «φρέσκα» κεφάλαια αναμένεται να είναι διαχειρίσιμες, κινούμενες το πολύ έως και 10 δισ. ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ενός κλίματος στοιχειώδους πολιτικής σταθερότητας, το ποσό αυτό είναι εφικτό να καλυφθεί από έναν συνδυασμό πώλησης περιουσιακών στοιχείων, άλλων κινήσεων εξοικονόμησης κόστους και συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests θα ακολουθήσει η αναθεώρηση των πλάνων αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών ομίλων, με την ΕΚΤ να δίνει ένα χρονικό περιθώριο ακόμη και 6 μηνών για την εφαρμογή έστω του μεγαλύτερου μέρους τους.
Προϋπόθεση βέβαια για αυτή τη διευκόλυνση είναι οι τραπεζικές διοικήσεις να παρουσιάσουν αξιόπιστες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά και αποδείξεις ότι επενδυτές είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση (letter of intent).
2. Το βασικό: Αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο εκτιμούν ότι δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας μετά την επιβολή των capital controls οι κεφαλαιακές ανάγκες θα κινηθούν κάπου μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούν ότι τα κεφάλαια αυτά πολύ δύσκολα θα βρεθούν, τουλάχιστον στο σύνολό τους, χωρίς κρατική στήριξη.
Σε αυτό το σενάριο, στόχος της ΕΚΤ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests θα είναι να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της δημόσιας στήριξης που θα παρασχεθεί, χωρίς να προκληθεί αναταραχή στο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει στη διάθεσή της τα ακόλουθα εργαλεία εξυγίανσης:
Την πώληση στοιχείων του ενεργητικού, την οποία μπορεί να δρομολογήσει απευθείας η ΕΚΤ, παρακάμπτοντας τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Τον διαχωρισμό της υπό εξυγίανση τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με την πρώτη είτε να απορροφάται από άλλον βιώσιμο όμιλο είτε να συνιστά ένα μεταβατικό σχήμα (bridge bank) που θα πουληθεί σε δεύτερο χρόνο.
Από το 2016 προστίθεται στα παραπάνω το εργαλείο της εκ των έσω διάσωσης με συμμετοχή των πιστωτών και των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση.
Στόχος των τραπεζικών διοικήσεων, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες αυτού του μεγέθους, αποτελεί η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας το αργότερο μέχρι και το τέλος της χρονιάς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων.
Η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα γίνει πιο ομαλά εάν τις νέες μετοχές αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατά αυτή την εκδοχή θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο σε θέματα στρατηγικής σημασίας, χωρίς να παρεμβαίνει σε θέματα καθημερινού management.
Αν όμως οι νέοι τίτλοι διατεθούν απευθείας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), τότε η κατάσταση διαφοροποιείται πλήρως. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο ESM θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών και θα επιδιώξει το ταχύτερο δυνατό τη δημιουργία μικρών και αποδοτικών σχημάτων, με στόχο τη μεταπώλησή τους σε ξένους ομίλους.
3. Το αρνητικό: Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, που δεν θεωρείται πιθανό, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν μεταξύ 20 και 25 δισ. ευρώ. Εάν επαληθευτεί, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαδικασίες επιθετικής εξυγίανσης συστημικών ομίλων, με συμμετοχή ακόμη και των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίησή τους.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr