Ήδη το κλιμάκιο των Θεσμών πραγματοποιεί τις πρώτες επαφές του με τις Διοικήσεις των τραπεζών, έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ χθες βράδυ το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης απασχόλησε και την συνάντηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στην αντιπροεδρία.
Κατά την διάρκεια των παραπάνω συναντήσεων, η ατζέντα των εκπροσώπων της πρώην Τρόικα – νυν Quadriga καθώς συμμετέχει πλέον και εκπρόσωπος του ESM, επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς.
Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους θεσμούς είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως έγραψε χθες το Reporter το μισό δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών βρίσκεται και επίσημα πλέον σε καθυστέρηση καθώς εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέστειλαν τον τελευταίο μήνα τις πληρωμές δανείων είτε λόγω πραγματικής αδυναμίας είτε λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας στην οικονομία, που παρέλυσε τις συναλλαγές.
Το δεύτερο ζήτημα που θέτουν οι "θεσμοί" είναι τα εκτιμώμενα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ το τρίτο θέμα αφορά στις επιπτώσεις από τα capital controls και σε ποιο βαθμό οι επιπτώσεις αυτές δραματοποιούν την εικόνα που υπήρχε μέχρι τις 30/6.
Το τέταρτο θέμα στην ατζέντα της Quadriga είναι η κατάσταση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.
Πάντως στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η επίπτωση της οικονομικής αναταραχής και των κεφαλαιακών περιορισμών στα «κόκκινα» δάνεια και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης. Στόχος είναι το stress test να «τρέξει» άμεσα και να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες το φθινόπωρο, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Τι γίνεται με το bail in
Την ίδια στιγμή άπαντες συμφωνούν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Θεσμών και της ελληνικής πλευράς συμφωνούν στην ανάγκη αποφυγής ενός γενικευμένου «κουρέματος» καταθέσεων καθώς και στην επέκταση της προστασίας και για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, κάτι που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί.
Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την ΕΚΤ προκειμένου να τερματίσει οριστικά τις σχετικές ανησυχίες. Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, από το τρέχον υπόλοιπο καταθέσεων, περίπου 120 δισ. ευρώ, τα 100 δισ. ευρώ καλύπτονται από την εγγύηση καταθέσεων, δηλαδή αφορούν λογαριασμούς που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ έκαστος. Τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ δεν καλύπτονται από την εγγύηση, ωστόσο πρόκειται στη μεγάλη τους πλειονότητα για καταθέσεις επιχειρήσεων, που είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία τους καθώς προορίζονται για πληρωμή μισθοδοσιών, προμηθευτών κ.λπ. Οπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, ένα «κούρεμα» στις καταθέσεις των επιχειρήσεων θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα για ένα μικρό όφελος.
Τι θα κάνουν οι ιδιώτες μέτοχοι
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος των Αρχών είναι, αφού αποκλειστεί το ζήτημα του bail in, η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τρόπο που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτική είναι άλλωστε η συνάντηση που είχε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με εκπροσώπους του αμερικάνικου Fund Highfield Capital Management, το οποίο συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους μετόχους της Eurobank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5%.
Οι εκπρόσωποι του hedge fund το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 12 δισ. δολάρια εξέφρασαν προς τον κ. Δραγασάκη την πρόθεση τους να διατηρήσουν και να διευρύνουν τη συμμετοχή τους στην τράπεζα Eurobank σε περίπτωση νέας αύξησης κεφαλαίου.
Σε ότι αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έχουν προβλεφθεί κεφάλαια 10 έως 25 δισ. ευρώ.
Το προηγούμενο stress test που πραγματοποίησε η ΤτΕ με την BlackRock και δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014 είχε προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών στα 6,38 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και στα 9,42 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. Το δυσμενές σενάριο προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2014, κατά -0,3% το 2015 και +1% το 2016. Το 2014 έκλεισε θετικά για την εγχώρια οικονομία, με μεταβολή +0,8%, ωστόσο για την εφετινή χρονιά αναμένεται μεγάλη μείωση κοντά στο -2% ενώ το 2016 εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα σταθεροποιηθεί η οικονομία το επόμενο διάστημα.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr