Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών ο τζίρος των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε τις μέρες της τραπεζικής αργίας κατά 100% και ο αριθμός των συναλλαγών κατά 130%. Πρόκειται για τις συναλλαγές που έγιναν με κάρτες που εκδόθηκαν από τις εγχώριες τράπεζες στο εσωτερικό, σε αντίθεση με τις συναλλαγές των ελλήνων στο εξωτερικό, που λόγω της μείωσης των ταξιδιών, ο τζίρος τους υποχώρησε κατά 80% και ο αριθμός των συναλλαγών κατά 75%.
«Μέσα στις 15 ημέρες της τραπεζικής αργίας και των capital controls οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν κάτι που ήταν επιδίωξη ετών καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές και οι πληρωμές με πλαστικό χρήματα διείσδυσαν στην καθημερινή ζωή όλων των συναλλασσομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reporter υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος τράπεζας.
Συγκεκριμένα οι νέες χρεωστικές κάρτες από τις 28 Ιουνίου μέχρι και σήμερα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο σε αριθμό και αφορούν κάρτες που ζητήθηκαν από συνταξιούχους, αλλά και από όλες τις ηλικιακές ομάδες συναλλασσομένων που δεν είχαν χρεωστική κάρτα στους καταθετικούς τους λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός αιτήσεων για έκδοση χρεωστικών καρτών ανά ημέρα, σε κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, έφθασε και ξεπέρασε τον ανά μήνα αριθμό αιτήσεων πριν από την τραπεζική αργία! Για παράδειγμα, από 20.000 περίπου κάρτες που έβγαζε τον μήνα μία τράπεζα, δέχθηκε αιτήσεις για έκδοση 200.000 χρεωστικών σε 10 ημέρες! Οι χρεωστικές κάρτες έφθαναν τα 9,8 εκατ. σε αριθμό και σήμερα προσέγγισαν τα 11 με ανοδικές τάσεις.
Μεταφορές χρημάτων και ΑΤΜ
Την ίδια στιγμή ο φόβος ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» καταθέσεων οδήγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μαζικές μεταφορές χρημάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι οι συναλλαγές για μεταφορές ποσών έφτασαν τα 280 εκατ. ευρώ την ημέρα από 110 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος όρος πριν από την κήρυξη της τραπεζικής αργίας. Τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι εκτός από την αξία των χρημάτων που μεταφέρθηκαν και η οποία αυξήθηκε κατά 150%, κατά 135% εκτινάχθηκε και ο αριθμός των συναλλαγών.
Παράλληλα ο αριθμός των κινήσεων μέσω των ΑΤΜ εκτινάθχηκε τις μέρες της τραπεζικής αργίας από τις 59.000 την ημέρα στις 253.000 την ημέρα, ενώ η μέση αξία των αναλήψεων μειώθηκε όπως ήταν φυσικό από τα 220 ευρώ στα 52 ευρώ, όσα δηλαδή και το όριο των αναλήψεων που καθόρισε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία.
Πληρωμές φόρων και web banking
Αυτό πάντως που έσπασε το κοντέρ ήταν οι πληρωμές φόρων, καθώς τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά έσπευσαν να τακτοποιήσουν οφειλές και να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις, υπό τον φόβο του «κουρέματος». Τη δυνατότητα αξιοποίησαν κυρίως οι επιχειρήσεις, αλλά και οι μεγάλοι οφειλέτες και είναι χαρακτηριστικό μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες τραπεζικής αργίας, το Δημόσιο εισέπραξε μέσω τραπεζών έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ως συνέπεια της εκτίναξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προκάλεσε η τραπεζική αργία, θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από πέντε δισ. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα στην Ελλάδα το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 25% του ΑΕΠ (40 δισ. ευρώ περίπου), με αποτέλεσμα ακόμη και μόλις το ένα τρίτο να καταγραφόταν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα έσοδα του κράτους θα ήταν πολύ μεγάλα και σε μόνιμη βάση. Από τον ΦΠΑ θα μπορούσαν να εισρέουν κάθε χρόνο στα ταμεία του κράτους άμεσα 2,5 δισ. ευρώ και άλλα 2,5 δισ. από συναλλαγές που γίνονται στην καθημερινότητα μεταξύ των πολιτών χωρίς αποδείξεις, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται τα εισπραχθέντα εισοδήματα στον φόρο εισοδήματος.
Ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν και οι νέοι πελάτες του web Banking ακόμα και σε συνταξιούχους που μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν τι σημαίνει Internet. Οι ενεργοί πελάτες του internet banking το 2014, όσοι δηλαδή πραγματοποιούν συναλλαγές κάθε μήνα, ανέρχονταν στο 1,1 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στις 15 ημέρες της τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι νέοι κωδικοί πρόσβασης σε web banking ξεπέρασαν τις 50.000, με συνεχώς ανοδικές τάσεις.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr