Μετά την ψήφιση χθες βράδυ από την Βουλή, με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία, των προαπαιτούμενων μέτρων για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος κατά την διάρκεια του σημερινού Δ.Σ. της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Reporter ότι «μετά την ολονύκτια διαπραγμάτευση κατά τη σύνοδο κορυφής στις 13 Ιουλίου, η οποία έθεσε και τους όρους για ένα νέο πακέτο διάσωσης στα 86 δισ. ευρώ, η πεποίθηση ως προς τη χαλάρωση των αιτημάτων χρηματοδότησης φαίνεται να είναι πιο σίγουρη».
Οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες αφού αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγχώριο πιστωτικό σύστημα μετά από δυόμιση εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων και αφού λάβουν τις διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με το προγραμματισμένο πρόγραμμα διάσωσης, συμπεριλαμβανόμενης και της πληρωμής προς την κεντρική τράπεζα στις 20 Ιουλίου, έχουν πλέον τα χέρια λυμένα προκειμένου να ανοίξουν από σήμερα και σταδιακά την στρόφιγγα του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Άλλωστε την περασμένη Δευτέρα η ΕΚΤ τήρησε στάση αναμονής διατηρώντας αμετάβλητο το ύψος του ορίου χρηματοδότησης ELA στα 89 δισ. ευρώ, έως ότου η ελληνική Βουλή να ανταποκριθεί έμπρακτα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ώστε να γίνει πράξη το νέο πακέτο διάσωσης.
Εκτός των εξελίξεων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα η ΕΚΤ θα καλύψει και θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανόμενων των επιτοκίων και των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ενώ ο Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αναμένεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις το μεσημέρι, στην Φρανκφούρτη.
Τραπεζικές συσκέψεις στην Αθήνα
Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα υπήρχε χθες και στην Αθήνα όπου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δ. Μάρδας αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες μετά την παύση της τραπεζικής αργίας.
Εφόσον η ΕΚΤ κάνει σήμερα το πρώτο βήμα παρέχοντας στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα μέσω του ELA της τάξης του 1,5 – 2 δισ. ευρώ, τότε στο πιστωτικό σύστημα εκτιμάται ότι τα τραπεζικά υποκαταστήματα είναι πιθανό να ανοίξουν ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των αναλήψεων από τα γκισέ είναι ξεκάθαρο ότι θα παραμείνει στα 60 ευρώ αν και εξετάζεται, ανάλογα με την γενναιοδωρία της ΕΚΤ, να δοθεί δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης. Εάν δηλ. δεν «σηκώσεις» τα 60 ευρώ μία μέρα να μπορείς την επόμενη να προχωράς σε ανάληψη 120 ευρώ και ου το κάθε εξής.
Σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τις θυρίδες, σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις, είναι πιθανό να μην υπάρξει κανένας περιορισμός στους κατόχους τους, ενώ σημαντικά χαμηλότερο (από τα 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) εξετάζεται να είναι το όριο των χρημάτων που μπορεί να έχει κανείς μαζί του κατά την έξοδό του από την χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει επεκτείνει τις κλειστές τράπεζες μέχρι και σήμερα. Το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ διατηρείται ως έχει, ενώ έχει υπάρξει προσθήκη στις επιτρεπόμενες συναλλαγές που γίνονται από τα περίπου 1.250 ανοικτά υποκαταστήματα των τραπεζών.
Καμπανάκι από Κομισιόν
Σε ανάλυση πάντως που παρουσίασε χθες η Κομισιόν ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα collateral που μπορούν να διαθέσουν στον ELA και θα καταρρεύσουν χωρίς ένα πρόγραμμα διάσωσης. Επίσης ανέφερε πως οι προοπτικές για τους δανειστές της Ελλάδας είναι χειρότερες από αυτές που είχαν δοθεί στα stress tests που έγιναν από την ΕΚΤ, πέρυσι.
Ο ELA, ο οποίος παρέχεται από την ΤτΕ μετά από έγκριση της ΕΚΤ, έχει όρια τα 88,6 δισ. ευρώ από τις 23 Ιουνίου, ενώ φοβούμενοι μία χρεοκοπία, οι αξιωματούχοι αύξησαν τις απαιτήσεις των collaterals στις 6 Ιουλίου.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr