Αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, υπάρχει ένα δεδομένο που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του Μ. Ντράγκι. Η Ελλάδα από χθες το βράδυ δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπη να έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, μόνο όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα ή υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας.
Έμπειρα τραπεζικά στελέχη αξιολογώντας την κατάσταση τονίζουν στο Reporter ότι η ΕΚΤ δεν θα οδηγηθεί σε «ακραία» για τις ελληνικές τράπεζες και πιθανότατα θα κινηθεί μεταξύ δύο επιλογών. Είτε θα διατηρήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλ του Δημοψηφίσματος – εάν και εφ’ όσον γίνει – προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει πολιτικά στη διαδικασία είτε θα κρατήσει «στη ζωή» τις τράπεζες μέχρι τις 20 Ιουλίου όπου λήγουν τα κρατικά ομόλογα που έχει στην διάθεσή της και θα περιμένει να δει εάν θα αποπληρωθούν.
Κούρεμα εγγυήσεων
Αυτό όμως που δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες είναι η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε «κούρεμα» της αξίας των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την χρηματοδότηση τους μέσω του ELA. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απορροφηθεί μεγάλο μέρος των ελεύθερων διαθέσιμων εγγυήσεων που διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να καλυφθεί το όριο χρηματοδότησης μέσω του ELA.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μέλη του Διοικητικού Συμβούλιο της ΕΚΤ που προτείνουν ότι από την στιγμή που η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα τότε να επιβληθεί νέο κούρεμα κατά 30% στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Στις παραπάνω περιπτώσεις οι συνθήκες ρευστότητες για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ασφυκτικές, ικανές όμως να τις κρατήσουν «εν ζωή».
Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες
Μετά και τις εκροές του περασμένου Σαββατοκύριακου το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ELA την Δευτέρα το πρωί δεν ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ. Ποσό ασήμαντο αν λάβει κανείς υπόψην του την ταχύτητα με την οποία άδειαζαν προ capital controls τα ATMs.
Με βάση την διαθέσιμη ρευστότητα και σε συνδυασμό με το σενάριο της μη συμφωνίας και μη παροχής νέας ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τότε είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ιδιαίτερα δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να ανοίξουν οι τράπεζες την επόμενη Τρίτη.
Σημείο κλειδί παραμένει σύμφωνα με τους τραπεζίτες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν το αποτέλεσμα είναι ΝΑΙ θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία και μέχρι τότε οι τράπεζες θα παραμείνουν πιθανότατα κλειστές αν και πιθανότατα η ΕΚΤ θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει την «κάνουλα» της ρευστότητας.
Αντίθετα, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό τότε η χώρα εισέρχεται σε άγνωστα νερά και σύμφωνα τραπεζικές πηγές θα είναι αδύνατον να ανοίξουν οι τράπεζες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία κάποια στιγμή η ρευστότητα θα τελειώσει και εφόσον υπάρξει χρεοκοπία θα ακολουθήσει η εκκαθάριση ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Ωστόσο άπαντες στο τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών δεν ειναι αγεφύρωτο, και υπάρχει έδαφος για συμφωνία άμεσα.
Ερωτηματικό πάντως σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παραμένει η επιβολή, για άγνωστο προς το παρόν χρονικό διάστημα, των capital controls.
Κ. Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr