Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραμούζης, μιλώντας στη στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, σημείωσε πως «τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας, διασφαλίζονται με το να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, μέσα από μια δίκαιη συμφωνία με τους εταίρους, την οποία πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Μετά από πολλά χρόνια επώδυνης κρίσης, η συμφωνία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την χώρα».
Η συνέλευση πραγμαματοποιήθηκε με την παρουσία της πρώην διοίκησης της τράπεζας (Τ. Θωμόπουλος, Ν. Νανόπουλος, Β. Μπαλής, Μ. Κολακίδης), την οποία ο Ν. Καραμούζης ευχαρίστησε για την παρουσία της και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της τράπεζας. Παράλληλα, απηύθυνε επίσης μνεία στον Χρήστο Μεγάλου ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά συνέβαλε καθοριστικά την περσινή χρονιά στο να παραμείνει η τράπεζα ανεξάρτητη και να ανακεφαλαιοποιηθεί. Συγκινητική στιγμή της ομιλίας του Ν. Καραμούζη, ήταν η μνεία στον ιδρυτή και εκλιπόντος εμπνευστή της Eurobank, Γ. Γόντικα, προς τιμήν του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη γενική συνέλευση παρίσταντο επίσης ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Γ. Μουρμούρας, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη και εκπρόσωποι του ΤΧΣ.
Όπως είπε ο Ν. Καραμούζης, «η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης διαπραγματεύεται έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά και οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα και ευθύνη και όχι τιμωρητική διάθεση».
«Η Ελλάδα», όπως είπε, «έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο –περισσότερο από κάθε άλλη χώρα σε μνημόνιο- προς την κατεύθυνση της εξάλειψης δημοσιονομικών ανισορροπιών και των μεταρρυθμίσεων, με τεράστιο κόστος στην απομείωση του πλούτου και σε απώλεια θέσεων εργασίας. Η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει στάσιμη και δέσμια εκβιασμών, και πρέπει να εξαλειφθεί ο φόβος του Grexit προκειμένου να σταματήσει η αφυδάτωση της οικονομίας. Το νέο ξεκίνημα που θα αποκαταστήσει πρωτίστως την εμπιστοσύνη με τους εταίρους και τις αγορές, θα πρέπει σύμφωνα με τον Ν. Καραμούζη, να συνδυάζεται με ένα σχέδιο μετάβασης στην ανάπτυξη. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, πρέπει να προβλέπει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 3%».
Όπως είπε ο Ν. Καραμούζης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συγκεκριμένες διαρθρωτικές προκλήσεις που είναι ταυτόχρονα προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
- Η πρώτη εξ αυτών, είναι να καλύψει το τεράστιο κενό στην αποταμίευση, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια και επενδύσεις και βεβαίως επιστροφή των καταθέσεων. Η αποταμίευση στην Ελλάδα κινείται στο 9% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 19% στην ευρωζώνη, και 20% προ κρίσης, ενώ οι καταθέσεις υπολείπονται κατά 90 δισ. ευρώ από τα δάνεια.
- Δεύτερον, να συντάξει ένα πενταετές πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, για την ώθηση στην ανάπτυξη. Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ανέρχονται στο 12% του ΑΕΠ, έναντι 19,5% στην ευρωζώνη και 23% προ κρίσης.
- Τρίτον, να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ευαισθησία στην ανθρωπιστική κρίση, και με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν επάρκεια προβλέψεων και πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν για να εξυγιάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
- Τέταρτον, να συνταχθεί ένα σχέδιο για τον τραπεζικό τομέα, την επιστροφή του στην ομαλότητα και στις χρηματαγορές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να προβλέπει σταδιακή απεξάρτηση τόσο από το κράτος όσο και από το ευρωσύστημα, για κεφάλαια και ρευστότητα. Οι τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και η πρόσφατη κρίση δεν έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
- Πέμπτον, να υπάρξει μια αναπτυξιακή πρόταση για την οικονομία, με μετάβαση του μοντέλου από την κατανάλωση στη βιομηχανική παραγωγή, τον αγροτικό τομέα, και τις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr