Για τρίτη ημέρα χθες, δεν καταγράφηκε κινητικότητα στο μέτωπο των εκροών καθώς παρά το θρίλερ που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, οι καταθέτες φαίνεται να προεξοφλούν συμφωνία. Και αυτό γιατί από την περασμένη Τρίτη και ενόψει πιθανής συμφωνίας άρχισε η αποκλιμάκωση των εκροών ενώ χθες και προχθές καταγράφηκε σχεδόν μηδενισμός τους. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ παραμένει αρωγός του συστήματος και σε ετοιμότητα να καλύψει τυχόν ανάγκες και συνεδριάζει όποτε κρίνεται αναγκαίο για να επανεξετάσει το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης.
Μετά από την αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας που προκάλεσε εκροές άνω των 4,5 δισ. ευρώ, από την Τρίτη υπήρξε εξομάλυνση που συνεχίστηκε την Τετάρτη και χθες ενώ τις χαμηλές εκροές περιόρισε περαιτέρω η πίστωση συντάξεων του Δημοσίου ύψους 50 εκ. ευρώ.
Από τα 177,8 δισ. ευρώ καταθέσεων ιδιωτικού τομέα και δημοσίου στο τέλος Νοεμβρίου 2014, τον Απρίλιο προσγειώθηκαν στα 142,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο με βάση τα επίσημα στοιχεία. Οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων ανέρχονταν στα 163,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και υποχώρησαν στα 133,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ενώ υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα κάτω από τα 125 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή λάβρος κατά της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών παραμένει ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, κάτι που επανέλαβε και σε μια από τις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις που γίνονται καθημερινά πλέον για την εξέταση του ορίου του ELA, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.
O προβληματισμός του γερμανού τραπεζίτη διατυπώνεται σταθερά από το Φεβρουάριο, οπότε άρχισε η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες αλλά η τελευταία του παρέμβαση αποτυπώνει μια πιο σαφή πρόθεση να κλείσει η «κάνουλα» καθώς η Ελλάδα προσεγγίζει επικίνδυνα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το Reuters. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, ακόμα έξι μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ θέλουν να σταματήσει ο ELA.
Ο Βάιντμαν σε ομιλία του σε συνέδριο στην Φραγκφούρτη δήλωσε αντίθετος και στην παροχή χρηματοδότησης - «γέφυρα» στην Ελλάδα αλλά και στην αγορά από τις ελληνικές τράπεζες εντόκων του δημοσίου όσο παραμένουν αποκομμένες από την πρόσβαση στις αγορές, με χρήση δηλαδή πόρων του ELA.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr