Μια ημέρα μετά τη δήλωση προόδου από το Eurogroup, το ΔΣ της τράπεζας, αναμένεται να πάρει αποφάσεις για νέα αύξηση του ορίου δανεισμού το οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή στα 78,9 δισ. ευρώ, μετά και την αύξηση κατά δυο δις. την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και του καθεστώτος των εγγυήσεων (collateral) που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ για να χρηματοδοτηθούν από τον ELA.
Αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ, παρά τις πιέσεις από τα σκληροπυρηνικά μέλη της, δεν θα αλλάξει την μέχρι τώρα πολιτική της, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg: «Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δικαιολογία για να διατηρήσει τη συνέχιση της ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα, πείθοντας τους πιστωτές της ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές για να αποφύγει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία».
«Αν και κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν για αυστηρότερους όρους, είναι τώρα απίθανο ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον περιορισμό της χρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα», σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η Αθήνα μετά και τo Eurogroup, αλλά και δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης στα ταμειακά διαθέσιμά της αναμένει θετικό σήμα από τη συνεδρίαση και σε λίγες ώρες θα ξέρει αν οι ελπίδες της είναι βάισμες.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται καθώς χρειάζεται πρώτα σχετική απόφαση από το Eurogroup.
Με βάση το πρώτο μνημόνιο, το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων έχει τοποθετηθεί στα 15 δισ. ευρώ. Η εξαίρεση με άνοιγμα του ορίου στα 18 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012, είχε γίνει κατόπιν απόφασης που ελήφθη σε Eurogroup δίνοντας την «έγκριση» στην ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν έντοκα 13,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τους κανόνες μπορούν να καταθέσουν στον ELA έντοκα γραμμάτια μόλις 3,5 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr