Αιτία οι εκροές καταθέσεων που πίεσαν τη ρευστότητα και ανάγκασαν τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ.
Οι φόβοι για ένα αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, οδήγησαν τους καταθέτες σε αναλήψεις ύψους 12,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Η απότομη πτώση των υπολοίπων καταθέσεων, σε συνδυασμό με τις αγορές εκδόσεων κρατικών έντοκων γραμματίων και την άρνηση των ξένων τραπεζών να ανανεώσουν τα repos, ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν έκτακτη ρευστότητα από τον ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν άρδην το Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικούς τίτλους από τις τράπεζες ως εχέγγυο για παροχή ρευστότητας, με τα ελληνικά ιδρύματα να αναγκάζονται να προσφύγουν στον ELA για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας.
Τον Ιανουάριο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε το όριο της χρηματοδότησης του ELA από την Τράπεζα της Ελλάδας, στα 68,3 δις. ευρώ καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να δεχθεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα για χρηματοδότηση, εάν η Αθήνα τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποσχέσεις.
Την Πέμπτη το ΔΣ της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, για να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, από τον ELA.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr