Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΚΤ η επέκταση του ELA αφορά τις δύο επόμενες εβδομάδες και οδηγεί το συνολικό ποσό που μπορούν να "τραβήξουν" οι ελληνικές τράπεζες στα 68,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, προσήλθε στην σύσκεψη της ΕΚΤ με αίτημα αύξησης κατά 10 δισ. ευρώ.
Τελικά το ποσό που εγκρίθηκε ήταν μικρότερο κατά 6,5 δισ. ευρώ, από το αρχικό αίτημα, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση, έγινε ξανά επισήμανση προς την ελληνική πλευρά, ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.
Διχασμένοι
Σε δημοσίευμα του, νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι η απόφαση για αύξηση του ορίου δίχασε του κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας , Γιενς Βάιντμαν, αντιτάχθηκε στην αύξηση του ορίου, όπως και άλλοι τραπεζίτες που συντάχθηκαν μαζί του.
Υπήρξαν όμως και φωνές που έλεγαν που ζητούσαν περισσότερη επιείκεια, προς την Ελλάδα.
Αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, τόνιζε ότι η ΕΚΤ «πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και πως ο ρόλος της «δεν είναι να δώσει στην Ελλάδα μαθήματα».
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέδεσαν το ζήτημα με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Κομισιόν και τόνιζαν πως αν η Αθήνα δεν συμφωνήσει σύντομα σε μια παράταση του προγράμματος, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση του ορίου για τον ELA, γεγονός που θα οδηγούσε τις τράπεζες σε έλλειψη ρευστότητας και στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr