Mία εβδομάδα πριν από τις εκλογές κλείνουν τις γραμμές χρηματοδότησης οι τράπεζες και περίπου δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με τους αρχικούς τους σχεδιασμούς, καταφεύγοντας στον ELA, δηλαδή στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης των τραπεζών από το ευρωσύστημα. Ήδη, η χρηματιστηριακή αγορά λειτουργεί επιβαρυντικά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί έντονα, καταγράφοντας απώλειες πάνω από 3%, στα επίπεδα των 780 μονάδων και με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει μεγάλη πτώση, άνω του 7%, στις… 88 μονάδες!
Τραπεζικά στελέχη όσο και να εμφανίζονται καθησυχαστικά, ότι η κίνηση αυτή που έκαναν Eurobank και Alpha, που φέρονται ότι έκαναν την αρχή χθες, υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, έγινε για προληπτικούς λόγους, δεν παύουν να είναι προβληματισμένα για τις εξελίξεις μετά τις εκλογές. Από τον Απρίλιο του 2014 και μετά που η χώρα είχε βγει στις αγορές, οι τράπεζες είχαν «σηκώσει» με ομολογιακά δάνεια, αλλά και με τις αυξήσεις κεφαλαίου, περισσότερα από 8 δις. ευρώ, έστω κι αν δανείστηκαν ακριβότερα σε σχέση με τα επιτόκια του ELA και των άλλων μηχανισμών της Ευρώπης. Τα ομολογιακά εκδόθηκαν με επιτόκιο κοντά στο 4,5%, όταν οι Ελληνικές τράπεζες δανείζονταν από την ΕΚΤ με 0,05% και από τον ELA μπορούν να δανειστούν με 1,5%. Πλην όμως, από τη στιγμή που η οικονομία έδειχνε να μπαίνει σε μία ρότα θα είχαν το δικαίωμα της επιλογής του χρόνου νέας εξόδου στις αγορές. Με τα νέα πολιτικά δεδομένα που έχουν αντίκτυπο στις αγορές, κάτι τέτοιο καθίσταται απαγορευτικό πλέον.
Οι τράπεζες προβαίνουν στη γραμμή χρηματοδότησης του ELA υπό την ανησυχία της εκροής καταθέσεων, η οποία όμως, προς το παρόν είναι απόλυτα ελεγχόμενη, όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη. Χάνοντας καταθέσεις οι τράπεζες, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν νέα δάνεια και η ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων/δανείων θα ανοίγει. Από τη στιγμή που δεν θα χορηγούνται νέα δάνεια, οι τράπεζες χάνουν τις προϋποθέσεις κερδοφορίας (θέμα στο οποίο αναφέρθηκε την Τετάρτη το «R») και θα αναλωθούν σε κινήσεις συντήρησης.
Πρόβλημα δημιουργείται ακόμα και τώρα που με δεδομένη την πολιτική αβεβαιότητα, πολλοί δανειολήπτες δεν εμφανίζονται συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων, επιτείνοντας την κατάσταση.
Την ίδια ώρα, τυχόν άνοιγμα από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται περί τα 3 δις. ευρώ, κάτι που επιβαρύνει την ήδη… επιβαρυμένη εικόνα των ισολογισμών τους.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει μία ακόμα άσχημη παράμετρος που καθιστά εκ των ων ουκ άνευ την «έξοδο» των τραπεζών στον ELA. Κι αυτό είναι η επιδείνωση των τιμών των τραπεζικών ομολόγων και η αύξηση του κόστους δανεισμού που έχουν καταστήσει απαγορευτικές τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που ενίσχυαν τους κρουνούς ρευστότητας τους προηγούμενους μήνες.
Έντοκα
Το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων με βάση το μνημόνιο, ύψους 15 δις. ευρώ έχει εξαντληθεί και τυχόν αύξηση του ορίου απαιτεί άδεια από την τρόικα. Το μεγαλύτερο ύψος των εντόκων έχει καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες ιδιαίτερα την περίοδο μετά τον Οκτώβριο όπου προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές για το θέμα της Ελλάδας, η οποία οδήγησε στην αποχή από τις δημοπρασίες των ξένων τραπεζών, που με τη σειρά τους είχαν επανεμφανιστεί στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου μετά την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο του 2014.
Εκτός από τη στήριξη του Δημοσίου, οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστότητα για την αντικατάσταση των ενεχύρων του πυλώνα 2 του πακέτου Αλογοσκούφη το οποίο λήγει το Μάρτιο του 2015. Θέμα το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά ουδείς γνωρίζει τις πιέσεις των δανειστών προς τη νέα κυβέρνηση, οπότε οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες.
Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 2011-2012 οι Ελληνικές τράπεζες είχαν χρηματοδοτηθεί από τον ELA με 120 δισ. ευρώ και επιτόκιο περίπου 4%.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr