Σε εντυπωσιακά discounts διαπραγματεύονται οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκού ανταγωνισμού τους. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών έχουν φτάσει στο σημείο να διαπραγματεύονται με discount έναντι του ανταγωνισμού μέχρι 61% και αυτό αφορά τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Ακολουθεί η Eurobank με 55%, η Alpha και 39% η Πειραιώς.
Το προηγούμενο τρίμηνο, πάντως, στη «σκιά» της ραγδαίας επιδείνωσης των πολιτικοοικονομικών συνθηκών, απόρροια της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και του κινδύνου πρόωρων εθνικών εκλογών, τα επιτελεία των τραπεζών ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό τους για τη νέα χρονιά, έχοντας ως κεντρικό άξονα ότι το 2015 οι συνθήκες για την οικονομία θα βελτιωθούν. Πλην όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επίτευξή του, αφού οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι έρχεται μία περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας ως προς τη χρηματοδότησή τους από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Κάτι που θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα θα είναι αυτή με άξονα τον Σύριζα.
Τραπεζικές πηγές, αλλά και πηγές σε εισηγμένες εκφράζουν την ανησυχία τους που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση και ειδικά μία κυβέρνηση Σύριζα. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αν θα υπάρξουν αλλαγές ή όχι στις διοικήσεις των τραπεζών. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για θέματα που θα εξετάσουμε όταν έρθει η ώρα», υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις τράπεζες, με εξαίρεση τη Eurobank, που η συμμετοχή του περιορίζεται στα επίπεδα της καταστατικής μειοψηφίας, με περίπου 33%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Ελληνικές τράπεζες δεν παύουν να αποτελούν χρηματιστηριακή ευκαιρία, με την αγορά να προεξοφλεί ότι ακόμα κι αν από το αποτέλεσμα των εκλογών προκύψει κυβέρνηση Σύριζα, δύσκολα μπορεί να ανακόψει το κύμα των αναδιαρθρώσεων που έχει γίνει την τελευταία πενταετία. Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις που δεν έχουν γίνει πουθενά στην Ευρώπη από τραπεζικά ιδρύματα εν λειτουργία, ενώ έχουν περάσει τρεις φορές τεστ αντοχής, δύο από την ΕΚΤ κι ένα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Την περίοδο της κρίσης έχει πραγματοποιηθεί κοσμογονία στον κλάδο, καθώς από πάνω από 20 τράπεζες που λειτουργούσαν το 2010, σήμερα έχουν απομείνει οι τέσσερις μεγάλες συστημικές (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank), ορισμένες συνεταιριστικές και η Τράπεζα Αττικής. Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν διακόψει τη λειτουργία περίπου 1.200 καταστημάτων, ενώ οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 14.000 άτομα. Οι περικοπές αυτές οδηγούν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους κάτι που θα συνεχιστεί και το 2015, αν δεν αλλάξει κάτι επιβαρυντικά για τον κλάδο όσο δεν αποκαθίσταται η πολιτική ηρεμία.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr