Αυτά ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου ο οποίος ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι όλες οι προβλέψεις της τράπεζας γίνονται με τεχνοκρατική λογική και δεν λαμβάνουν υπόψη τους πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Μεγάλου είπε επίσης ότι η Eurobank θα περάσει σε κερδοφορία μέσα στο 2015 και ότι μέσω της αύξησης της τιμής της μετοχής της τα επόμενα χρόνια θα αποπληρωθούν τα κεφάλαια που έχει βάλει το ΤΧΣ. Είπε επίσης ότι η τράπεζα αλλάζει πορεία και ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε πολλά εσωτερικά προβλήματα και προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, σήμερα που όλα αυτά έχουν λυθεί στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με δάνεια και κυρίως στην ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι η τράπεζα διπλασιάζει τις χορηγήσεις της το 2015 σε σχέση με το 2014 και από 1 δις ευρώ θα δώσει νέα δάνεια 2 δις ευρώ. Προσδιόρισε ότι από αυτά το 1,6 δις θα δοθεί σε επιχειρήσεις και τα 400 εκατ σε ιδιώτες για στεγαστικά και κάλυψη άλλων καταναλωτικών αναγκών τους. Από αυτά που θα δοθούν σε επιχειρήσεις, είπε ότι θα δοθούν 520 εκατ. Ευρώ σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, 450 σε μικρές επιχειρήσεις και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, 250 εκατ. στη ναυτιλία και 200 για στήριξη των εξαγωγών.
Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της τράπεζας για τις προοπτικές της οικονομίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας κ. Πλάτων Μονοκρούσος, είπε ότι σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία οι προοπτικές ανάπτυξης είναι θετικές και ότι η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας θα επιτρέψει σταδιακά και τη μείωση του χρέους. Τα θετικά σημάδια είναι μεταξύ άλλων ότι σταθεροποιείται η κατανάλωση, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και υποδομές μεταφορών παρουσιάζουν σταθερή και δυναμική αύξηση σε ετήσια βάση και ότι το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών βελτιώνεται λόγω του τουρισμού. Όλα αυτά είπε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει ακόμη και το 2,5% του ΑΕΠ το 2015. Αναφερόμενος στο ζήτημα των χαμηλών τραπεζικών χορηγήσεων, ο κ. Μονοκρούσος είπε ότι αυτό είναι πανευρωπαικό φαινόμενο και οφείλεται σε μια καθυστέρηση μεταφοράς της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα. Επεσήμανε επίσης ότι για κάθε μια μονάδα αύξησης της μεταβολής των πιστώσεων, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 0,20 με 0,40%.
Ο Ανώτατος Γενικός Διευθυντής της λιανικής τραπεζικής κ. Θεόδωρος Καλαντώνης είπε αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια ότι υπολογίζει πως οι μικρές επιχειρήσεις πελάτες της τράπεζας που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης στις ρυθμίσεις ανέρχονται στις 40.000 ενώ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 120.000-150.000 επιχειρήσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» δηλαδή αυτοί που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τα δάνεια τους είναι για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος το 15% όσων βρίσκονται σε υπερημερία άνω των 180 ημερών και ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 30.000.
Ο Ανώτατος Γενικός Διευθυντής επιχειρηματικής τραπεζικής κ. Φωκίων Καραβίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διευκρίνισε ότι οι προνομιούχες μετοχές θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2017 και ότι αυτό θα γίνει ομαλά χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα για την τράπεζα. Είπε επίσης ότι δεν θα γίνει νέα αύξηση κεφαλαίου αφού όπως έδειξαν τα stress tests δεν χρειάζεται.
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων κ. Κώστας Βουσβούνης προσδιόρισε τρείς κατηγορίες προβληματικών δανείων σε σχέση με τους επιχειρηματίες και είπε ότι
- υπάρχουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις που θα υποστηριχθούν από την τράπεζα,
-οι επιχειρήσεις που είναι μεν βιώσιμες αλλά οι μέτοχοι τους δεν θέλουν να συνεργαστούν και να ενισχύσουν με κεφάλαια τις επιχειρήσεις ενώ μπορούν και να ακολουθήσουν παράλληλα ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, οπότε οι τράπεζες θα κινηθούν διαφορετικά αλλάζοντας το μάνατζμεντ αυτών των επιχειρήσεων και
- οι επιχειρήσεις που δεν κρίνονται βιώσιμες με κανένα κριτήριο, οπότε αυτές αναγκαστικά κάποια στιγμή θα κλείσουν.
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η τράπεζα κάνει κάτι για να ευνοήσει τους ενήμερους πελάτες, είπε ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων είναι πολύ θετική και για τους ενήμερους πελάτες.
Και επ’ αυτού ο Πρόεδρος της τράπεζας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος διευκρίνισε ότι η απεμπλοκή μιας επιχείρησης η οποία χρωστάει και στην τράπεζα και σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις από τα κόκκινα δάνεια επιτρέπει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τις άλλες επιχειρήσεις, οπότε η ένεση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα προς μια επιχείρηση έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr