Η ΕΚΤ αναλαμβάνει επίσης και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών που συμμετέχουν στη νέα τραπεζική ένωση.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της ΕΚΤ αποσκοπεί:
- στη διασφάλιση της ασφάλειας και ευρωστίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, και
- στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και σταθερότητας και στη διασφάλιση της συνεπούς εποπτείας
- είναι υπεύθυνος για την εποπτεία περίπου 4.900 εποπτευόμενων οντοτήτων στα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα η ΕΚΤ εποπτεύει από σήμερα απευθείας τα 120 προαναφερόμενα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ταξινομηθεί ως σημαντικά και τα οποία εκπροσωπούν περίπου 1.200 εποπτευόμενες οντότητες, με τη συνδρομή των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών που συμμετέχουν στην νέα τραπεζική ένωση.
Η καθημερινή εποπτεία γίνεται από Μεικτές Εποπτικές Ομάδες οι οποίες απαρτίζονται από προσωπικό τόσο εθνικών κεντρικών τραπεζών όσο και της ΕΚΤ.
Γερμανικές...αμφιβολίες για τον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ
Μερίδα Γερμανών οικονομολόγων αμφιβάλλει αν η ΕΚΤ είναι κατάλληλη για να επιτελέσει το ρόλο του επόπτη τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. «Πρώτον, η ΕΚΤ δεν έχει τέτοια εντολή. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να ασκήσει τραπεζική εποπτεία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όχι γενικευμένα. Δεύτερον, υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ νομισματικής πολιτικής και τραπεζικής εποπτείας», επισημαίνει ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολωνίας, Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς.
Τους προβληματισμούς αυτούς συμμερίζεται και η γερμανική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου προτείνει τον αυστηρό διαχωρισμό νομισματικής πολιτικής και τραπεζικής εποπτείας. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα χρήσης κεφαλαίων του ESM, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αυτό αφορά μόνο μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις, βάζοντας έτσι τέλος στις ισπανικές προσδοκίες για εξυγίανση των τραπεζών της χώρας με κοινά ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Η διελκυστίνδα γύρω από το ζήτημα της κοινής τραπεζικής εποπτείας συνεχίστηκε για μεγάλο διάστημα, με την Γαλλία να πιέζει για ταχεία υλοποίηση και την Γερμανία να καθυστερεί την διαδικασία. Τελικά επιλέχθηκε η σημερινή ημερομηνία για την έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Επικεφαλής του είναι η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί, μετά την υπερίσχυση του γερμανικού αιτήματος να αναλάβει η ΕΚΤ την εποπτεία μόνο των 120 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι τα γερμανικά ταμιευτήρια και οι συνεταιριστικές τράπεζες θα παραμείνουν υπό εθνική εποπτεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr