Να επισπευσθεί η διαδικασία επιστροφής των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα υπό τον φόβο… έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν οι τραπεζίτες από την κυβέρνηση. Πηγές στο περιβάλλον του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας κ. Ι. Στουρνάρα, τις οποίες επικαλούνται τραπεζίτες, είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι θετική, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό διότι με τα κεφάλαια των αυξήσεων κεφαλαίου ή της διαδικασίας των warrants, αφενός θα «πληρωθεί» το ΤΧΣ, οπότε θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, αφετέρου η μετοχική βάση των τραπεζών θα διευρυνθεί, αφού νέα, φρέσκα, ιδιωτικά κεφάλαια θα τοποθετηθούν.
Το θέμα πάντως αποκτά και πολιτικές διαστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί στην επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ζητεί την παραμονή τους στο ΤΧΣ, όπως γραφόταν σε non paper της Κουμουνδούρου το πρωϊ της περασμένης Δευτέρας. Όπως είναι γνωστό το ΤΧΣ συνεστήθη και δάνεισε στις τράπεζες, μετά τη διαφαινόμενη κατάρρευσή τους από το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων 50 δις. ευρώ. Αυτά ήταν κεφάλαια που κράτησαν στη ζωή τις Ελληνικές τράπεζες από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και σήμερα, αφού εκτός του κουρέματος, οι τράπεζες είχαν, επίσης, συνεχή αιμορραγία καταθέσεων που κατευθύνονταν είτε στο εξωτερικό, είτε στα… σεντούκια.
Η κυβέρνηση όμως από το περασμένο καλοκαίρι έχει θεσμοθετήσει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα μπορούν να γίνονται με όρους αγοράς, που σημαίνει και σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες ή τέλος πάντων, όπου τις ορίσει η αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν έχει τονίσει ότι θα στήσει εξεταστικές επιτροπές αν οι τράπεζες δεν γυρίσουν μέχρι… σεντ τα κεφάλαια που δανείστηκαν από το ΤΧΣ. Δηλαδή, αν οι τράπεζες επιστρέψουν πάνω από 16 δις. ευρώ στο ΤΧΣ, θα ήταν ότι καλύτερο, σχολιάζουν με νόημα τραπεζικές πηγές…
Έτσι λοιπόν, από τη μία υπάρχει η σπουδή των τραπεζών να επιστρέψουν τάχιστα στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη επικρέμεται σαν απειλή η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για δικαστήρια και εξεταστικές επιτροπές, που αν γίνει κυβέρνηση θα μετατραπεί σε κυβερνητική απόφαση, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν στην αγορά, κάτι που, ούτως ή άλλως, παρατηρείται εντόνως σήμερα.
Αν δεν γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου άμεσα και ευθέως, στα πρότυπα της Eurobank, που η συμμετοχή του ΤΧΣ το περασμένο καλοκαίρι συρρικνώθηκε στο 34%, υπάρχει το ενδεχόμενο των warrants.
Ήδη το ΤΧΣ, όπως έχει γράψει το «R», έχει προσλάβει εξειδικευμένο ξένο σύμβουλο να προτείνει λύσεις για το πώς θα εξασκηθούν τα warrants και μάλιστα πριν εκπνεύσει ο χρόνος εξάσκησής τους (σ.σ. το 2018). Στην αγορά έχει ακουστεί να απευθύνουν οι ίδιες οι τράπεζες δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants, να τα ακυρώσουν και στη συνέχεια να διαθέσουν τις μετοχές στις οποίες αντιστοιχούν σε ιδιώτες επενδυτές. Το άλλο σενάριο θέλει να απευθύνει το ΤΧΣ δημόσιες προτάσεις, να τα ακυρώσει και μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων να πουληθούν στους επενδυτές. Στο σημείο αυτό οι ίδιες οι τράπεζες έχουν δηλώσει παρούσες να αγοράσουν τα πακέτα των μετοχών, προκειμένου να τα πουλήσουν με τη σειρά τους στους ξένους. Η όλη διαδικασία είναι ανοιχτή και μένει να φανεί το τι θα γίνει στο τέλος.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr