Πρώιμες, χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Σαμαρά περί εξόδου από το πρόγραμμα της τρόικας, αποδίδοντάς τις περισσότερο σε μία πολιτική κίνηση κατά της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα βήματα που απαιτούνται από την Ελλάδα για να συμβεί αυτό, θα χρειαστούν χρόνο.
Η BofA είναι ,δε, κάθετη στο ότι η απεμπλοκή του ΔΝΤ θα αντικατασταθεί από την βοήθεια και εποπτεία των Ευρωπαίων, που θα επιβάλουν όμως νέους όρους, επικαλούμενη τις απόψεις που επικρατούν στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες γύρω απ' το ελληνικό ζήτημα. Άλλωστε, όπως εκτιμά, αυτή η διαδικασία θα πάρει πολλούς μήνες και δεν αποκλείεται να καταλήξει μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς έχουν τεθεί μεγάλα ζητήματα στο τραπέζι με τους Ευρωπαίους για τα οποία πρέπει να υπάρξουν και θεσμικές τοποθετήσεις.
Αναφορικά με την κατρακύλα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η επενδυτική επισημαίνει πως αυτό υποδηλώνει τα ρίσκα που προκύπτουν από το εάν η Ελλάδα εξαρτάται μόνο από την πρόσβαση στις αγορές. "Η αναταραχή στις αγορές έχει αποδυναμώσει το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για αυτόνομη πρόσβαση στις αγορές και οι μακροοικονομικές προβλέψεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα είναι υπεραισιόδοξες", σημειώνει. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του κλίματος στις αγορές διεθνώς, επηρεάζει τις ελληνικές μετοχές, υπογραμμίζουν οι αναλυτές τονίζοντας ότι: «Αυτό αφήνει την αγορά να αποτιμά πολλές άσχημες οικονομικές ειδήσεις».
Τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως ο μεταποιητικός ΡΜΙ και η ανάπτυξη Μ1, είτε βελτιώνονται είτε σταθεροποιούνται και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παγκοσμίως έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο, η πρόσφατη υποαπόδοση του χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων, αφήνει ένα σχετικά ελκυστικό risk-reward για το δ΄ τρίμηνο.
Προτίμηση για Εθνική και Alpha
Η BofA, στην έκθεσή της, επισημαίνει την αναβάθμιση των Εθνική και Alpha σε "buy" στις 9 Οκτωβρίου καθώς οι τραπεζικές μετοχές υποαπέδιδαν τότε 15% έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, θέτοντας τιμές στόχους τις εξής: Εθνική 2,90 ευρώ, Alpha 0,75 ευρώ, Πειραιώς 1,52 ευρώ και Eurobank 0,35 ευρώ.
Σύμφωνα με την BofA αν και το ρίσκο του AQR αλλά και το πολιτικό ρίσκο επιμένουν, θεωρεί ότι η αποτίμηση της αγοράς σήμερα είναι ιδιαίτερα συντηρητική προεξοφλώντας μεταξύ άλλων νέες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6,6 δισ ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr