Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το «R», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών ακόμα και για δάνεια ανύπαρκτης αξιολόγησης και χαμηλής αξιοπιστίας θα γυρίσει στην πραγματική οικονομία, αφού οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίζουν να αποπληρώνουν παλαιότερα δάνεια της ΕΚΤ.
Ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν αντλήσει περί τα 40 δις. ευρώ. Για περίπου 30 δις. ευρώ που υπολογίζονται τα μειωμένης εξασφάλισης δάνεια, οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν αν και εφόσον βεβαίως «του περάσει του Μάριο Ντράγκι» περί τα 10 δις. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν στο «R» ότι εκείνο που πραγματικά χρειάζεται για να αναπνεύσουν οι τράπεζες είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Όσο αυτό δεν γίνεται, όσο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει απόφαση τι θα γίνει με τα warrants και το πώς θα επισπευσθεί η είσοδος ιδιωτών στα μετοχολόγια τους, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
Στο πλαίσιο όμως, της πρωτοβουλίας Ντράγκι, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ενδιαφέρον θα είχε το άνοιγμα της αγοράς της τιλοποίησης δανείων. Κάτι που προϋποθέτει όμως, περαιτέρω αναβάθμιση των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και βελτίωση της ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Το υπόλοιπο χορηγήσεων δανείων για τις εγχώριες τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 215 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν εξαιρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μένουν χορηγήσεις περίπου 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δις. ευρώ αποτελούν απόλυτα ενήμερα δάνεια και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών.
Για να ξεπερασθεί το πρόβλημα της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης οι τράπεζες θα αναγκαστούν να υποστούν «haircut» επί της ονομαστικής αξίας των δανείων. Θα βάλουν δηλαδή περισσότερα δάνεια για να πάρουν έναν τίτλο μικρότερης αξίας.
Ο διοικητής της ΕΚΤ θα αποκαλύψει ενδεχομένως σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την αγορά δανείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν μοιραστεί σε πακέτα, και είναι γνωστά ως Asset-Backed Securities (ABS), καθώς και καλυμμένων ομολόγων, ώστε να αναθερμανθεί η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας και να αυξηθεί ο δανεισμός στις μικρότερες επιχειρήσεις της ευρω-περιφέρειας, που «διψούν» για ρευστότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο του σχεδίου, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό την ηγεσία του κ. Ντράγκι, θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υπάρχουσες απαιτήσεις για την ποιότητα των ενεργητικών που αποδέχεται η κεντρική τράπεζα, ώστε να μπορέσει ο νομισματικός θεματοφύλακας να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα, γνωστά ως senior tranches, από ABSs της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σ.K.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr