Με αφορμή την πώληση της Τράπεζας Αττικής, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές δεν αποκλείεται να δούμε ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να δούμε τη συγχώνευση της Αττικής με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα σχήμα που αποτελεί παλαιότερο σενάριο, όταν ξεκίνησαν οι συγχωνεύσεις των τραπεζών μετά την κατάρρευση των Κυπριακών τραπεζών. Στο ίδιο σχήμα, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το να ενταχθεί και κάποια από τις μεγάλες συνεταιριστικές τράπεζες, όπως είναι η Ελληνική, αλλά το πιθανότερο είναι να υπάρξουν κι εκεί προβλήματα, αφού οι συνεταιριστικές, είναι τράπεζες λαϊκής βάσης.
Οι ισχυρότερες αντιδράσεις πάντως στην περίπτωση της Αττικής προέρχονται από το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος και κατά την προηγούμενη αύξηση είχε βάλει 400 εκατ. ευρώ, με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, ακόμα και μέσα στην τράπεζα να διερωτώνται για ποιο λόγο δεν έγινε αύξηση μία και καλή, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Αυτό διότι, η νέα αύξηση που θα γίνει θα είναι της τάξης των 434 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και η προηγούμενη πριν από ένα χρόνο.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τα τρία ξένα funds που έχουν εκφράσει κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον τους, εγείρουν απαιτήσεις, κάτι που απασχολεί ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση, αφού η όποια επένδυση έχει γίνει στη χώρα τα πέτρινα χρόνια της κρίσης προέρχεται από hedge funds. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να ενδιαφερθεί μία μεγάλη Ευρωπαϊκή τράπεζα, δίδοντας το σήμα πραγματικών και μακροπρόθεσμων επενδύσεων, κάτι που δεν ισχύει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr