Η όποια κίνησή τους βεβαίως, συνδέεται με την προοπτική αποκρατικοποίησης των τραπεζών. Για να γίνει αυτό όμως, η μόνιμη επωδός των στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι ότι θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών stress tests, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τις 26 Οκτωβρίου.
Όπως έχει γράψει το «R», τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, πρόκειται να ταξιδέψουν στη Φραγκφούρτη, στην ΕΚΤ, όπου θα έχουν μία πρώτη ενημέρωση σχετικά με τις ασκήσεις αντοχής. Μέχρι τότε όμως, τα δύο warrants, της Εθνικής και της Πειραιώς θα έχουν χάσει κάθε τους αξία, κάτι που άλλωστε ήδη συμβαίνει σήμερα. Την ημερομηνία που πρόκειται να γίνει η εξάσκηση του warrant της Εθνικής, στις 26/12, η οριζόμενη τιμή είναι τα 4,5 ευρώ και η μετοχή στο ταμπλό στοιχίζει 2,35 ευρώ! Η εξάσκηση του δικαιώματος στο warrant της Πειραιώς που έχει οριστεί για τις 2/1/2015 είναι το 1,81 ευρώ. Η δε μετοχή της Πειραιώς διαμορφώνεται σήμερα στο 1,26 ευρώ. Που σημαίνει ότι έναν επενδυτή, τον συμφέρει να αγοράσει απευθείας μετοχές της Πειραιώς από το ταμπλό.
Αυτές οι δύο περιπτώσεις έχουν θορυβήσει την αγορά που αναμένει κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΤΧΣ και της κυβέρνησης. Το σημαντικότερο όλων είναι το πώς θα διαμορφωθεί μια δημόσια πρόταση που θα είναι ελκυστική για τους κατόχους των warrants και ταυτόχρονα θα πετύχει τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των χρημάτων που έχει τοποθετήσει το ΤΧΣ στις τράπεζες.
Τραπεζικές πηγές σχολίαζαν πρόσφατα ότι για να είναι ελκυστική για τους κατόχους των warrants μια δημόσια πρόταση θα πρέπει το ΤΧΣ να προσφέρει κάτι παραπάνω, δηλαδή, να θυσιάσει μέρος της δυνητικής του απόδοσης. Κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη διοίκηση του Ταμείου που έχει θέσει ως προϋπόθεση για να εγκρίνει κάτι τέτοιο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των χρημάτων που έχει τοποθετήσει στις τράπεζες.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κυβέρνηση και ταμείο προέκριναν μια δημόσια πρόταση η οποία θα οδηγούσε σε κάποια απώλεια των κεφαλαίων του ΤΧΣ, με όφελος όμως την άμεση ανάκτηση μέρους των 25 δισ. που τοποθετήθηκαν στις συστημικές τράπεζες, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν η σχετική πρόταση εγκριθεί από την Κομισιόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κανόνες κρατικής βοήθειας της Ε.Ε., με βάση τους οποίους πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι πολύ συγκεκριμένοι και πολύ αυστηροί. Όπως αναφέρουν αναλυτές, είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συναινέσει σε μια συναλλαγή που θα οδηγεί σε απώλεια κεφαλαίων για το ΤΧΣ, δηλαδή σε ζημιά για τους φορολογουμένους.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr