Μέρες μετρούν οι τραπεζίτες για να ακούσουν τα πρώτα αποτελέσματα των stress tests από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να γίνει προς το τέλος του τρέχοντος μηνός από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διενεργούν τις ασκήσεις προσομοίωσης των Ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ένας, ένας οι τραπεζίτες στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κινηθούν μεταξύ Φραγκφούρτης και Βρυξελλών προκειμένου να ακούσουν προς τα πού κινείται το ρεύμα σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ θα φανεί ταυτόχρονα κατά πόσο έχουν πιάσει τόπο οι παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα. Παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές και πως δεν είναι δυνατόν να κριθούν με βάση τον ισολογισμό του 2013, όταν κατά τη διάρκεια του 2014 έχουν συμβεί καταιγιστικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με την αγορά, οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι θα μάθουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τις επιπρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από το στατικό μοντέλο της άσκησης, βάσει της «ακτινογραφίας» τους στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Χωρίς να λαμβάνονται, δηλαδή, υπόψη οι αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 καθώς και άλλες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα έχει στα χέρια της και τον «λογαριασμό» από το «στρεσάρισμα» των ελληνικών τραπεζών, βάσει τόσο των αυξήσεων του 2014 όσο και όλων των επιπλέον ενεργειών που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης που ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp). Εκεί κάπου θα κριθεί η έκβαση για τις ελληνικές τράπεζες, αφού δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του Ντράγκι για τον βαθμό στον οποίο θα γίνουν δεκτά τα σχέδια αναδιάρθρωσης ή θα μπουν στενότερα χρονικά περιθώρια.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν την ανάγκη να ληφθεί υπ’ όψιν ο αναβαλλόμενος φόρος, που το όφελος για τις Ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δις. ευρώ, όπως αναφέρουν στις εκθέσεις τους ξένοι οίκοι. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου οι τράπεζες αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εξέλθουν αλώβητες από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της άσκησης. Οπως αναφέρουν οι ιδιαίτερα υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες, πάνω από 15%, μπορούν με άνεση να απορροφήσουν τους κραδασμούς του δυσμενούς σεναρίου. Σημειώνεται ότι η Citigroup σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα τοποθετούσε το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο στα 10 δις. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr