Με τις τράπεζες εξακολουθεί να ψάχνεται η αγορά. Ενώ στις Ευρωπαϊκές αγορές υπήρχε χθες ισορροπία, στην Ελλάδα οι πωλητές και η ανυπαρξία αγοραστών, είχαν το πάνω χέρι, κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά. Όπως έγραψε χθες το «R», οι ξένοι σκοπίμως θέλουν τις τραπεζικές μετοχές σε χαμηλές τιμές, εφόσον από τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκύψουν ανοίγματα που μόνο νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα μπορούσαν καλύψουν. Και οι τιμές στις οποίες θα γίνουν θα πρέπει να είναι σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, τουλάχιστον 30 – 40%.
Νεότερες πληροφορίες, αλλά και ενημέρωση που έχουν τραπεζικές πηγές από την Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τελικά ο Μάριο Ντράγκι θα συναινέσει στο να ληφθούν υπ’ όψιν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και όχι τα στοιχεία του ισολογισμού 31/12/2013. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν θα προβλέπεται νέα απομείωση των Ελληνικών ομολόγων κατά 16%, κάτι που, σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά, είναι απαράδεκτο να ισχύσει τη στιγμή που η οικονομία έχει μπει σε ρότα ανάπτυξης και η χώρα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές. Θα προκαλούσε πρόβλημα αξιοπιστίας της Ελλάδας, αλλά και των τραπεζών, εξέλιξη η οποία ενδεχομένως αποστερούσε από τη χώρα μας τη βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας από ξένους οίκους, όπως η Moody’s.
Σύμφωνα με την αγορά λοιπόν, υπάρχει… θέμα ανάμεσα στα funds και τις διοικήσεις των τραπεζών. Θέμα, υπό την έννοια ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ζητούν από τις διοικήσεις των τραπεζών να ακολουθήσουν συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία αντιβαίνει στους όρους του «παιχνιδιού» τους κατά την Τράπεζα της Ελλάδος και του ΤΧΣ. Χωρίς να επιβεβαιώνονται οι σχετικές πληροφορίες, ωστόσο κάνουν το γύρο της αγοράς ότι κάποια funds έχουν αποστείλει εξώδικα στις διοικήσεις των τραπεζών κατηγορώντας τες για διαφυγόντα κέρδη, ενώ θεωρούν ότι «φροντίζουν» τον βασικό τους μέτοχο, που είναι το ΤΧΣ και όχι τους μετόχους μειοψηφίας.
Τραπεζική πηγή ανέφερε προ ημερών στο «R» ότι όλη αυτή η πίεση δεν θα υπήρχε αν τελικά κυβέρνηση και εποπτικές αρχές έδιναν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι για το οποίο άλλωστε προέτρεψε μόλις την περασμένη Παρασκευή η Alpha Bank, μέσα από τις σελίδες της εβδομαδιαίας ανάλυσής της για την πορεία της οικονομίας.
Χρηματιστές από την πλευρά τους υπενθυμίζουν τον αποκλεισμό των Ελλήνων επενδυτών από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, αφού για τους Έλληνες ιδιώτες υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής στο 10% της αύξησης, όταν στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου η δυνατότητα συμμετοχής ήταν αυξημένη στο 20%.
Οι ίδιοι αποδίδουν, τέλος, ευθύνες και στις διοικήσεις των ίδιων των τραπεζών που κατά τις παρουσιάσεις στο πλαίσιο των αυξήσεων κεφαλαίου ενδεχομένως να είπαν και μία… κουβέντα παραπάνω προκειμένου να δελεάσουν τα ξένα funds να μπουν μαζικά. Εκείνο που ισχύει όμως, είναι ότι οι τιμές των μετοχών κινούνται κάτω από τις τιμές των αυξήσεων, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ως προς το τι θα ισχύσει με τα σενάρια παραδοχής των Ευρωπαϊκών stress tests για το σκέλος που αφορά τις Ελληνικές τράπεζες και η αγορά κινείται πάλι σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr