Αυξήσεις κεφαλαίου και για νέους, αλλά και για παλαιούς μετόχους εξετάζουν οι τράπεζες ενόψει των επικείμενων stress tests, αποκλείοντας την προηγούμενη μέθοδο, δηλαδή να απευθυνθούν αποκλειστικά και μόνο σε ξένους επενδυτές και να επιτρέψουν στους Έλληνες να καλύψουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της αύξησης, το 10%. Το εγχείρημα αυτό έχει σημαντικές πιθανότητες να πετύχει και μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων επιχειρηματικών δανείων» προβληματικών επιχειρήσεων, που όμως, οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν σημαντική προσωπική περιουσία και κυρίως μετρητά.
Πρόκειται για μία από τις σκέψεις που έχουν διατυπώσει τραπεζίτες σε συνομιλίες τους με εκπροσώπους ξένων funds που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στη χώρα μας. Μπορεί προς τα έξω οι τράπεζες να περνούν το μήνυμα ότι δεν τους αγγίζουν οι αυξήσεις κεφαλαίου και πως μπορούν με ίδια μέσα να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, αλλά αν τα stress tests δείξουν άνοιγμα της τάξης των 5 ή 6 δις. ευρώ, το πρόβλημα θα οξυνθεί.
Αν και δεν είναι η καλύτερη περίοδος για αυξήσεις κεφαλαίου, ειδικά λίγους μήνες μετά τις προηγούμενες, φαίνεται όμως, ότι αποτελεί μονόδρομο, υποστηρίζουν Έλληνες διαχειριστές, συνομιλητές τραπεζιτών. Η κρίση στην Ουκρανία και το Μεσανατολικό έχουν παγώσει τις αγορές, ενώ ταυτόχρονα οι Ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν περί τα 8 δις. ευρώ σε διάστημα μικρότερο του τριμήνου. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλογιστούν στις Ελληνικές τράπεζες σχόλια περί αφερεγγυότητάς τους, οπότε το άνοιγμά τους στην Ελληνική αγορά θα αμβλύνει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό. Ειδικά μάλιστα, αν οι αυξήσεις γίνουν 30 ή 40% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Σημειωτέον, ότι αν οι αυξήσεις γίνουν σε χαμηλές τιμές, όπως σημειώνουν οι διαχειριστές, θα αποτελέσουν «κράχτη» και για τους ξένους.
Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες επενδυτές, παράγοντες της αγοράς, θυμίζουν αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιήσει προ τετραετίας ιδιωτική τράπεζα στη χώρα μας, στην οποία είχαν συμμετάσχει όλοι οι μεγαλοπελάτες της, καταθέτες και δανειολήπτες επιχειρηματίες, φτάνοντας στο σημείο να πάρουν ακόμα και δάνεια προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος.
Την ανάγκη βελτίωσης του κλίματος στην αγορά με στόχο την προσέλευση νέων επενδυτών, φαίνεται ότι αντιλήφθηκε η κυβέρνηση και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός χθες σε συνομιλία που είχε με βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή, είπε ότι δεν θα γίνουν εκλογές και πως υπάρχουν οι 180 βουλευτές, που θα μπορούσαν με τη ψήφο τους να εκλέξουν νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Το μήνυμα αυτό έφτασε στα ξένα desks με αποτέλεσμα την «απογείωση» του δείκτη, έπειτα από μία εβδομάδα σταθεροποίησης στα επίπεδα των 1.150 μονάδων.
Άλλωστε, σε έκθεσή της την περασμένη Τετάρτη, η Goldman Sachs ανέφερε πως, «βραχυπρόθεσμα, ο βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015, μαζί με την εκλογή προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δεν αναιρεί ή τροποποιεί την υποκείμενη μακροοικονομική εικόνα, μόνο με συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν να γίνουν ευρύτερες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr