Με τη διοίκηση της Εθνικής να διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι επίκειται παραίτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Π. Χριστοδούλου, οι πληροφορίες ήταν έντονες και έκαναν το γύρο της αγοράς χθες περί αποχώρησής του και εγκατάστασής του στη Νέα Υόρκη. Γενικότερα όμως, από τις αρχές της εβδομάδας υπήρχαν πληροφορίες για ανακατατάξεις στη διοικητική πυραμίδα της ΕΤΕ, οι οποίες πάντα διαψεύδονταν.
Γνώστες του παρασκηνίου ανέφεραν χθες το «R» ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του επιφανούς στελέχους της Εθνικής, αλλά και του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Χριστοδούλου περί αποχώρησης, μετά από πρόταση που δέχθηκε από ισχυρό fund που έχει παρουσία στην Ελλάδα, του Third Point.
Από τις πιο γνωστές θέσεις του Third Point στην Ελλάδα είναι η απόκτηση της συμμετοχής στην Energean Oil, η οποία διαχειρίζεται τα πετρέλαια στο Βόρειο Αιγαίο, στον ΟΠΑΠ, ενώ έχει συστήσει και το Hellenic Recovery Fund. Λόγω της μετοχικής σχέσης που έχει το Third Point με τον ΟΠΑΠ, κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον , ιδιοκτήτη του Third Point, να «στέλνει» τον κ. Χριστοδούλου στον Οργανισμό.
Την ίδια ώρα, διάχυτες είναι οι φήμες και για τον αντικαταστάτη του κ. Χριστοδούλου που, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είναι ο κ. Στ. Παπαδόπουλος, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και πρωτεργάτης της πρώτης επιτυχημένης εξόδου της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο. Μάλιστα, η διοίκηση της Εθνικής είναι ενημερωμένη για τη σχετική φημολογία, αφού στην αγορά ακούστηκαν τα ονόματα του κ. Ν. Καραμούζη (CEO στη Γενική Τράπεζα, για την οποία η Πειραιώς εξετάζει την απορρόφησή της) και του κ. Πλ. Σακελλάρη (ΕΤΕπ).
Η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο πάντως, είναι μεγάλη ενόψει των σεναρίων που συζητούνται για την αμεσότερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της δημόσιας πρότασης εξαγοράς των warrants. Σύμφωνα με αναλυτές, η άσκηση των δικαιωμάτων στη δεύτερη περίοδο που αρχίζει για Alpha, Εθνική και Πειραιώς τον Ιούνιο θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στην περίπτωση της Alpha Bank, η τιμή της οποίας έχει φτάσει να διαπραγματεύεται ή με μεγάλο premium στην καλύτερη περίπτωση ή σταθεροποιητικά. Ο λόγος είναι ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και διεργασίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και την άμεση αξιοποίηση των warrants. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για την Ελλάδα, εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιων προτάσεων προς τους κατόχους των warrants με σκοπό να αποκτήσει γρηγορότερα τον έλεγχο των μετοχών των τραπεζών και να προχωρήσει στη συνέχεια στην πώλησή τους σε ιδιώτες.
Την προοπτική αυτή ενθαρρύνουν και οι τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι η ταχύτερη επιστροφή τους σε ιδιωτικά χέρια θα δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο.
Ωστόσο παρά τις σχετικές προσδοκίες πολλοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς το ΤΧΣ είναι πιθανό να είχε μεγαλύτερες δυσκολίες στην ανάκτηση των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει στις 3 συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα για λίγες μόλις ώρες βρέθηκε ο επικεφαλής της Fairfax κ. Prem Watsa, ο οποίος συναντήθηκε με την διοίκηση της Eurobank, ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης, από την οποία θα προκύψει και εκπροσώπηση του fund με τουλάχιστον τρία στελέχη του. Ο ίδιος συναντήθηκε και με τον κ. Ε. Μυτιληναίο, ενώ το βράδυ υπήρξε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr