Τέλος εποχής με ιστορικές διαστάσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποτελεί η απόφαση αποχώρησης του κ. Ι. Κωστόπουλου από το τιμόνι της Alpha Bank. Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες αποχωρεί από το τιμόνι της τράπεζας με το πέρας της θητείας του και σε ηλικία 75 ετών, με την τράπεζα να προτείνει ως εκτελεστικό πρόεδρο τον κ. Β. Ράπανο, πρώην πρόεδρο της Εθνικής και για λίγες ώρες πρώην υπουργό Οικονομικών, πριν αναλάβει το υπουργείο ο κ. Ι. Στουρνάρας.
Η αλλαγή σκυτάλης πάντως δεν θα επηρεάσει τη σύνθεση του υπόλοιπου Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank με τον Δημήτριο Ματζούνη να παραμένει στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος θεωρείται μορφή στον τραπεζικό χώρο, και όχι άδικα, αφού διοικεί την Alpha Bank εδώ και 40 χρόνια. Αναμφισβήτητα, κατέχει ένα ρεκόρ μακροημέρευσης που ζηλεύουν άπαντες οι σημερινοί τραπεζίτες.
Ο Μεσσήνιος τραπεζίτης ανέλαβε τη διοίκηση της μικρής Τράπεζας Πίστεως το 1973, εν μέσω της πετρελαιϊκής κρίσης, και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να την μετατρέψει σε μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, τη σημερινή Alpha Bank.
Ουσιαστικά, η Τράπεζα Πίστεως είναι δημιουργημα της οικογένειας των Κωστόπουλων. Ο συνονόματος παππούς του Γιάννη Κωστόπουλου, ένας δαιμόνιος έμπορος υφασμάτων από τη Σπερχογεία Μεσσηνίας, ίδρυσε το 1879 μια εμπορική εταιρεία στην Καλαμάτα. Το 1918, το πιστωτικό τμήμα της εταιρείας μετονομάστηκε σε Τράπεζα Καλαμών, δημιουργώντας μία από τις πρώτες ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας. Το 1924 η Τράπεζα εκείνη μεταφέρθηκε στην Αθήνα, και μετονομάστηκε σε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστης. Από εκείνη την τράπεζα προέκυψε η Τράπεζα Πίστεως, με νέα μετονομασία το 1972, για να μετονομαστεί για τελευταία φορά σε Alpha Bank το 1999.
Αν και δεν είχε σπουδάσει Οικονομικά – έχει πτυχίο Ναυπηγικής – ο Γιάννης Κωστόπουλος απέδειξε ότι έχει όραμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της Πίστεως. Αναδιάρθρωσε την Τράπεζα εκ βάθρων, εκμεταλλεύτηκε την κρατικοποίηση της Ιονικής και της Εμπορικής από την πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση Καραμανλή και την αδράνεια που παρέλυσε σταδιακά τις κρατικές τράπεζες και κατάφερε να αναδείξει την Πίστεως σε σημαντικό παίκτη του τραπεζικού τομέα.
Στα τέλη της ράθυμης δεκαετίας του '80, ο Γιάννης Κωστόπουλος πήγε κόντρα στη νοοτροπία που καλλιεργούνταν από ένα άλλο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και συγκρούστηκε με τους συνδικαλιστές της Πίστεως. Ήταν η εποχή της παντοκρατορίας των συνδικαλιστών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι με όπλο τις πολυήμερες απεργίες και το κατέβασμα των διακοπτών μπορούσαν να επιβάλλουν το "δίκιο" τους, ακόμα και κόντρα στα συμφέροντα της επιχείρησης.
Με συνεχείς απεργίες, με την υποστήριξη της "κράτος εν κράτει" τότε ΟΤΟΕ, οι αρχισυνδικαλιστές της Πίστεως επιχείρησαν να πετάξουν τον Κωστόπουλο έξω από την Τράπεζα Πίστεως, με απώτερο στόχο ίσως την κρατικοποίηση της τράπεζας, ενώ παράλληλα θα εξαργύρωναν τις συνδικαλιστικές τους περγαμηνές με πολιτικές σταδιοδρομίες, όπως συνέβαινε κατ' επανάληψη εκείνη την εποχή.
Βλέποντας την Πίστεως να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό, ο Γιάννης Κωστόπουλος κράτησε σθεναρή στάση κερδίζοντας τη μάχη και ταυτόχρονα τη στάμπα του σκληρού και άτεγκτου τραπεζίτη. Αυτό δεν φαίνεται να τον ενοχλεί, μια και ο Γιάννης Κωστόπουλος φαίνεται πως προτιμά τη μεθοδική δουλειά μακριά από τη δημοσιότητα. Σήμερα, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν το κύρος και την επιρροή του στην οικονομική ζωή του τόπου.
Το 1999, έκανε την επόμενη μεγάλη κίνησή του. Αγόρασε το 51% της κρατικής Ιονικής Τράπεζας, και τον επόμενο χρόνο η Alpha Bank απορρόφησε πλήρως την επτανησιακή τράπεζα. Στη δεκαετία του 2000, δεν έδειξε να χάνει το βηματισμό του, αφού η Alpha συνέχισε να αναπτύσσεται. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που μετέφεραν τις υπηρεσίες τους στην ψηφιακή εποχή.
Ο Γιάννη Κωστόπουλος λατρεύει την τέχνη -είναι γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης- και την ιστιοπλοϊα. Αυτά τα δύο πάθη φαίνεται πως έχει μεταδώσει και στην μοναχοκόρη του Δάφνη, ζωγράφο, την οποία απέκτησε με τη κόρη του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα» Ελευθέριου Μουζάκη. Το 1988 ο Κωστόπουλος δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα. Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτές με άδεια κυβερνήτη). Η ομάδα συμμετέχει στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα, τερματίζοντας πάντα στις πρώτες θέσεις, και θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.
Πολλοί του προσάπτουν ότι επειδή κινείται μακρυά από τη δημοσιότητα, έχει αποκτήσει δυσανάλογη εξουσία για το οικονομικό του μέγεθος , αφού δεν κατέχει καν την πλειοψηφία των μετοχών της Alpha Bank. Άλλοι όμως λένε ότι πρόκειται για σκληρά εργαζόμενο άνθρωπο που αποφεύγει τη δημοσιότητα από σεμνότητα, ενώ παράλληλα διοχετεύει τις ευαισθησίες του σε κοινωνικό έργο μέσω του ομώνυμου μορφωτικού ιδρύματος που έχει δημιουργησει.
Μαζί με τον αείμνηστο Θεόδωρο Καρατζά, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, oραματίστηκε τη δημιουργία ενός τραπεζικού γίγαντα με τη συνένωση της Alpha με την Εθνική, ένα σχέδιο που δεν προχώρησε ποτέ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr