Ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, σύμφωνα με την αγορά, το warrant της Alpha προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Με πιθανότερη ημερομηνία άσκησης του warrant -κατά τη δεύτερη περίοδο άσκησής του- τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, 3 ή 4 Ιουνίου, οι επενδυτές ποντάρουν στη δυναμική της μετοχής. Αν κάποιος αποκτήσει 100 warrants της Alpha, θα το κάνει στο 1,72 ευρώ, δηλαδή θα διαθέσει 172 ευρώ για να αποκτήσει 740 μετοχές της τράπεζας εμμέσως, που σε περίπτωση ανόδου θα μπορέσει να επωφεληθεί, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι χρηματιστές.
Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μετοχές της Alpha, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτό μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους. Είτε απευθείας μέσα από την αγορά, είτε μέσα από τη μέθοδο των warrants. Η χθεσινή τιμή κλεισίματος ορίζεται στα 0,69 ευρώ, ενώ το warrant έκλεισε στο 1,72 ευρώ. Μάλιστα, με βάση το χθεσινό κλείσιμο υπάρχει ισορροπία μεταξύ του warrant και της τιμής της μετοχής κι αυτό διότι ο υπολογισμός της τιμής του warrant, 1,72 ευρώ που ήταν χθες διά του αριθμού των μετοχών που αντιστοιχεί το καθένα, δηλαδή 7,4085 μετοχές συν την προκαθορισμένη τιμή εξάσκησης που έχει διαμορφωθεί στα 0,4580 ευρώ, «δίνει» τα χθεσινά επίπεδα της μετοχής, δηλαδή τα 0,69 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα είναι «ανοιχτού» τύπου, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να μην ασκήσουν ή να ασκήσουν είτε μέρος είτε το σύνολο των δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε περίοδο το επιθυμούν. Ωστόσο κάθε τρίμηνο η τιμή άσκησης αυξάνεται.
Σύμφωνα με αναλυτές, η άσκηση των δικαιωμάτων στη δεύτερη περίοδο θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στην περίπτωση της Alpha Bank, η τιμή της οποίας έχει φτάσει να διαπραγματεύεται με μεγάλο premium. Ο λόγος είναι ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και διεργασίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και την άμεση αξιοποίηση των warrants. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για την Ελλάδα, εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιων προτάσεων προς τους κατόχους των warrants με σκοπό να αποκτήσει γρηγορότερα τον έλεγχο των μετοχών των τραπεζών και να προχωρήσει στη συνέχεια στην πώλησή τους σε ιδιώτες.
Την προοπτική αυτή ενθαρρύνουν και οι τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι η ταχύτερη επιστροφή τους σε ιδιωτικά χέρια θα δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο.
Ωστόσο παρά τις σχετικές προσδοκίες πολλοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς το ΤΧΣ είναι πιθανό να είχε μεγαλύτερες δυσκολίες στην ανάκτηση των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει στις 3 συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr