Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) θα αποκαλύψει τα σενάρια κρίσης που θα πρέπει οι τράπεζες να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν, χωρίς να καταφύγουν στο είδος των διασώσεων που οδήγησαν σε χρεοκοπία πολλές χώρες στην κρίση του 2008-2012. Οι τράπεζες που έχουν έλλειμμα κεφαλαίου σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο ενίσχυσης των αποθεματικών, μέσω της άντλησης νέων κεφαλαίων από τους επενδυτές, στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ή θα πρέπει να διατηρήσουν τα κέρδη τους, αντί να δώσουν μερίσματα.
Ήδη οι τράπεζες έχουν αντλήσει δισεκατομμύρια κεφαλαίων και έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές πριν τα stress tests, τα οποία οι ρυθμιστικές αρχές ελπίζουν ότι θα διώξουν οριστικά κάθε αμφιβολία των επενδυτών. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανακάμψει σημαντικά από την εποχή του τελευταίου γύρου των τραπεζικών τεστ αντοχής πριν από τρία χρόνια, και τα σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τις χώρες όπως η Ελλάδα, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει. Αλλά λόγω της έντονης κριτικής που δέχθηκαν για τα "μαλακά" stress tests του 2010 και του 2011, οι ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να τα κάνουν πολύ πιο δύσκολα και αυστηρά αυτή τη φορά.
Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν οικονομικές κρίσεις εκτός Ευρώπης, βουτιά στις αγορές ακινήτων εμπορικής χρήσης και αστάθεια στα νομίσματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με το προσχέδιο της EBA. Τα στοιχεία που διέρρευσαν πριν από την επίσημη ανακοίνωση σήμερα δείχνουν μια πιο σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με αυτήν που υιοθετήθηκε το 2011, όταν τα 18 από τα 27 κράτη της ΕΕ σημείωσαν πολύ πιο αδύναμη ανάπτυξη σε σχέση με το δυσμενές σενάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια περίπτωση να υπάρξουν σκληρότερα σενάρια για τις χώρες που δεν είχαν δει ακόμη μεγάλες κρίσεις, μια ιδέα που θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από χώρες όπως η Γερμανία. Η αντιμετώπιση των άλλων θεμάτων, όπως τα κρατικά ομόλογα, θα είναι επίσης σημαντικό στοιχείο των stress tests.
Τα tests του 2011 επικρίθηκαν έντονα καθώς δεν μέτρησαν κατάλληλα τον κίνδυνο της έκθεσης των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα, επειδή δεν τέσταραν το κατά πόσον οι τράπεζες αντέχουν μια χρεοκοπία παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας. Παράλληλα, ένας άλλος νέος παράγοντας στα stress tests αυτού του έτους θα είναι ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr