Συνολικά, οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην άσκηση της ΕΚΤ, έβαλαν στην "άκρη" 71,5 δισ. ευρώ το 2013. Πολλές επίσης ενίσχυσαν τον κεφαλαιακό τους δείκτη αντλώντας κεφάλαια μετρητών και την αποθησαύριση των κερδών . Αν αυτό επαναληφθεί σε όλες τις 128 τράπεζες που υπόκεινται στα stress tests που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ως στόχο να ολοκληρώσει τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να σημαίνει πως καμία τράπεζα δεν θα αποτύχει ή θα αναγκαστεί να αντλήσει μεγάλα ποσά νέων κεφαλαίων.
Ενώ ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι μια αποτυχία της ΕΚΤ να αναγκάσει το κλείσιμο οποιασδήποτε τράπεζας της ευρωζώνης μετά τα stress tests μπορούσε και πάλι να υπονομεύσει την αξιοπιστία τους, πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο σημαντικό ο έλεγχος της ΕΚΤ να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα. «Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα», όπως σημειώνει η επικεφαλής ανάλυσης ευρωπαϊκών τραπεζών της Credit Suisse, Κάρλα Αντούνες ντα Σίλβα. «Δεν νομίζω ότι καμία μεγάλη τράπεζα θα αποτύχει», προσθέτει.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέδειξε την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί, δηλώνοντας «αρκετά βέβαιος» ότι τα stress tests «θα βρουν ένα ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα από ό, τι πριν».
Αναπάντητα ερωτήματα
Τον Ιανουάριο, οι αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods δημοσίευσαν μια έκθεση που έδειχνε ότι οι 27 από 128 τράπεζες της ΕΚΤ θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής, με την Commerzbank να είναι μια από αυτές. Πάντως, η γερμανική τράπεζα έχει δηλώσει ότι είναι «καλά προετοιμασμένη» για τα τεστ της ΕΚT.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι αρχές δεν θα ανησυχήσουν εάν η αξιολόγηση της ΕΚΤ παραλείψει να αναγκάσει σημαντική επανορθωτική δράση σε μεγάλες τράπεζες. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί τόνισαν ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν εκπλήξεις και προβλήματα. Όπως σημείωσαν, το ότι οι τράπεζες έχουν λάβει σημαντικές προβλέψεις δεν σημαίνει ότι είναι εκτός κινδύνου. Μια ένδειξη είναι ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων προς τα επισφαλή δάνεια, για τον οποίο οι τράπεζες δεν έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις.
Ανάλυση του Reuters δείχνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν καλύπτονται από τις προβλέψεις των τραπεζών αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες. Στις περιπτώσεις τριών τραπεζών, ωστόσο, οι επισφαλείς απαιτήσεις που δεν έχουν προβλεφθεί, υπερβαίνουν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους. Το σημείο-κλειδί στα τεστ της ΕΚΤ είναι η αξιολόγηση του κατά πόσον οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει όλα τα απομειωμένα δάνειά τους και έχουν προβλέψει αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημίες. Αν η ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δάνεια είναι υπερτιμημένα, αυτό θα ωθήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας προς τα κάτω.
Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες κατέτασσαν το 9,1% των δανείων τους ως μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2013, από 8% το 2012. Ωστόσο, ακόμα παραμένει ασαφές το πώς οι τράπεζες ορίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Παρά τα πολλά ακόμη ανοικτά ζητήματα και την αβεβαιότητα, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στα ίδια και δανειακά κεφάλαια των τραπεζών με τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες να σημειώνουν τις καλύτερες αποδόσεις στο χρηματιστήριο σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης και με τις ελληνικές τράπεζες, όπως η Εθνική Τράπεζα, να επιστρέφουν στην αγορά ομολόγων .
«Αυτό το κυνήγι των αποδόσεων έχει κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν ότι πραγματικά τα χειρότερα είναι πίσω μας», όπως σημειώνει η BCS Asset Management, υπογραμμίζοντας την ανανεωμένη προθυμία για τοποθετήσεις σε assets υψηλού κινδύνου. Όπως καταλήγουν οι αναλυτές, αν και ο κόσμος θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει τα κύρια βήματα που απαιτούνται για να νοικοκυρέψουν τον ισολογισμό τους, οι μικρότερες τράπεζες μπορεί να αποδειχθούν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr