Από το υπουργείο Οικονομικών περνάει ουσιαστικά το θέμα του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου που θα αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank και μέχρι ποιο ποσοστό. Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών και βεβαίως το ΤΧΣ να αποδεχθούν το ύψος της… χασούρας από την πώληση της Eurobank, δεδομένου ότι η απόκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετοχών από το ΤΧΣ έγινε στο 1,23 ευρώ και η μετοχή στο ταμπλό διαμορφώνεται στα 0,447 ευρώ.
Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να προκαλέσει την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτών που στηρίζουν τη κυβέρνηση, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. κυρίως η Παπανδρεϊκή πτέρυγα). Το δίλημμα της κυβέρνησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι αν θα κλείσουν τα μάτια στο γενναίο ποσό των 1,5 με 2 δις ευρώ που φέρεται να προσφέρει ζεστά η Fairfax και άλλα funds, όπως το Apollo και η New York Capital ή θα παραμείνουν προσκολλημένοι στην τιμή του 1,23 υπολογίζοντας την όποια χασούρα.
Δηλαδή, αν η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει ιδιωτικοποίηση σε τιμές αγοράς ή όχι. Σημειωτέον, ότι η αγορά αντιδρά από την αρχή του χρόνου με σημαντικά κέρδη, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται σε πτώση, αν και στις αρχές του χρόνου η μετοχή βρισκόταν κοντά στο 1 ευρώ. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι πάντως, που θεωρούν ότι το όλο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης μπορεί να πάει και πιο πίσω, δηλαδή να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των υπολοίπων τραπεζών, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει στην αγορά μεγαλύτερη δυναμική, άρα και βελτίωση της τιμής της Eurobank.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το δ.σ. της Eurobank, κατόπιν συνεννόησης με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βασικό μέτοχο της τράπεζας, αποφάσισε την αναβολή λήψης απόφασης για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με θέμα την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σημειωτέον, ότι οι φήμες για εμπλοκή στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank προκάλεσαν την επίσημη αντίδραση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). "Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σεβόμενο τον σκοπό, τους στόχους και τον θεσμικό του ρόλο, επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για την Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" αναφέρει σε δήλωση της η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφορικά με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
"Το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς για περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων μέσω χρηματοοικονομικών και λειτουργικών μέτρων. Φυσικά, παραμένουμε πιστοί στην εκτέλεση της συναλλαγής εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank" προσθέτει η κ. Σακελλαρίου.
Από την περασμένη Τρίτη το «R» έγραφε ότι οι ξένοι επενδυτές και εν προκειμένω η Fairfax, το Apollo και η New York Capital έχουν ζητήσει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή να κατατεθεί επιτέλους στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Eurobank, προκειμένου να κάνουν τα «κουμάντα» τους ως προς τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου. Οι πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι η Fairfax μαζί με άλλα δύο αμερικάνικα funds θα υποβάλει προσφορά πάνω από 1,5 δις. ευρώ, επί συνόλου προς άντληση κεφαλαίων 2,5 δις. ευρώ. Δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται, ένα μεγάλο κομάτι της αγοράς πιέζει προς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάθεση ποσοστού στους ξένους και τη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ.
Κάτι τέτοιο όμως, θα μεγιστοποιούσε τη ζημιά του ΤΧΣ καθώς θα έγγραφε ζημιές κατά μεγαλύτερο αντίστροφα ποσοστό, εφόσον η τιμή πώλησης θα υπολείπετο σχεδόν στο μισό, αν όχι στο 60%, από την τιμή κτήσης. Επίσης, για τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί βασική προϋπόθεση η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η ψήφιση του νέου νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Έχει συζητηθεί επίσης και το ενδεχόμενο το ΤΧΣ να συμμετάσχει μαζί με τους ιδιώτες στην αύξηση, έτσι ώστε να παραχωρηθεί μικρότερο ποσοστό και να είναι μικρότερες οι απώλειες για το ΤΧΣ λόγω του λεγόμενου dilution των μετοχών του.
Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον επίσης το κατά πόσον οι ρυθμίσεις θα ρυθμίζουν και το θέμα των προαιρετικών δημόσιων προτάσεων και τη δυνατότητα του ΤΧΣ να αλλάζει τους όρους των warrants ή εάν το θέμα αυτό θα αφεθεί για ρύθμιση σε επόμενο χρόνο, καθώς μετά την απόφαση των Πειραιώς και Alpha Bank να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου το ζήτημα δεν επείγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr