Σήμερα, έχει στρωθεί… τραπέζι στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή 56 οίκων, με την Πειραιώς να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προοπτικές τόσο της ίδιας της τράπεζας, όσο και της Ελληνικής οικονομίας, που αλλάζει σελίδα. Μια πρώτη γεύση έδωσε χθες στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ανθ. Θωμόπουλος , λέγοντας ότι, ««βγαίνουμε από μία πολύ μακρά και επώδυνη ύφεση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση επιβραδύνεται και πως σύντομα θα βρισκόμαστε σε θετικό πρόσημο» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η μέση πρόβλεψη είναι πως η οικονομία μας φέτος θα αναπτυχθεί μετά από 6 χρόνια συρρίκνωσης και νομίζω πως αυτή είναι μία πολυαναμενόμενη είδηση για μία χώρα που έχει υποφέρει μαζικά με πολλούς τρόπους. Η ανεργία εκτινάχθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η εσωτερική υποτίμηση έκοψε τα εισοδήματα κατά 30%, αλλά νομίζω ότι βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ μετά από πάρα πολύ καιρό». Η «πρεμιέρα» στα roadshows της Πειραιώς έγινε τη Δευτέρα στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας σε θεσμικούς επενδυτές τα στοιχεία της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλάιου (1,75 δισ ευρώ) και της πρόθεσή της για έκδοση ομολογιακού δανείου ( με στόχο τη ρευστότητα). Η κινητικότητα των τραπεζών τις τελευταίες μέρες, που σηματοδοτήθηκε μετά την ανακοίνωση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος, στοχεύει και ευελπιστεί στην επανάκαμψη και επιστροφή του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι και η περίπτωση της Eurobank, στην οποία σήμερα αποκλειστικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ, προσελκύσει σημαντικά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής (Fairfax, Apollo, New York Capital).
Ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς όπου μέσα σε μια εβδομάδα ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου για άντληση ρευστότητας, τα αποτελέσματα χρήσης 2013 και την απόφαση του ΔΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η αγορά παρακολουθεί βήμα βήμα τις αντίστοιχες ενέργειες, προσπαθώντας να ερμηνεύσει θετικά κάθε προπομπό. Στο πλαίσιο αυτό, έχει μέγιστη σημασία το επιτόκιο των ομολόγων που θα εκδοθούν αποτυπώνοντας το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και την ελκυστικότητα της εγχώριας αγοράς. Άλλωστε, οι παρουσιάσεις (roadshows) θα συνεχισθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στη συνέχεια, θα αποφασιστεί η έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους, μέσω δημόσιας προσφοράς στις διεθνείς αγορές. Σε συνάρτηση πάντα με τις συνθήκες αγοράς.
Ενδιαφέρον
Έντονο ενδιαφέρον δεν έχει μόνο η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς καθώς και η αύξηση κατά 1,2 δισ ευρώ της Alpha Βank, αλλά η εδώ και μήνες σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, που θα αφορά κεφάλαια περίπου 3 δισ ευρώ. Οι δύο πρώτες τράπεζες ζητούν να αντλήσουν πολλαπλάσια κεφάλαια των καθαρών κεφαλαιακών τους αναγκών (425 εκατ ευρώ οι ανάγκες για την Πειραιώς και 262 εκατ ευρώ για την Alpha) , τόσο για να εξαγοράσουν από το ΤΧΣ, δηλαδή από το Δημόσιο, τις προνομιούχες μετοχές που έλαβαν εν είδει στήριξης του 2008, όσο και να διαθέτουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας και ένα απόθεμα κεφαλαίων, ικανό να τους καλύψει τις ανάγκες σε διαθέσιμα και σε εξυγίανση χαρτοφυλακίου (σχηματίζοντας προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια).
Για τη Εurobank οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται, ένα μεγάλο κομάτι της αγοράς πιέζει προς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάθεση ποσοστού στους ξένους και τη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Κάτι τέτοιο όμως, θα μεγιστοποιούσε τη ζημιά του ΤΧΣ καθώς θα έγγραφε ζημιές κατά μεγαλύτερο αντίστροφα ποσοστό, εφόσον η τιμή πώλησης θα υπολείπετο σχεδόν στο μισό, αν όχι στο 60%, από την τιμή κτήσης. Επίσης, για τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλάιου αποτελεί βασική προϋπόθεση η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η ψήφιση του νέου νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Έχει συζητηθεί επίσης και το ενδεχόμενο το ΤΧΣ να συμμετάσχει μαζί με τους ιδιώτες στην αύξηση, έτσι ώστε να παραχωρηθεί μικρότερο ποσοστό και να είναι μικρότερες οι απώλειες για το ΤΧΣ λόγω του λεγόμενου dilution των μετοχών του. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον επίσης το κατά πόσον οι ρυθμίσεις θα ρυθμίζουν και το θέμα των προαιρετικών δημόσιων προτάσεων και τη δυνατότητα του ΤΧΣ να αλλάζει τους όρους των warrants ή εάν το θέμα αυτό θα αφεθεί για ρύθμιση σε επόμενο χρόνο, καθώς μετά την απόφαση των Πειραιώς και Alpha Bank να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου το ζήτημα δεν επείγει
Στην Εθνική, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται υπόψη και το επιτελείο της Τράπεζας σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Μια νέα σεναριολογία έχει και πάλι φουντώσει, που αφορά τη διάθεση του ποσοστού της τουρκικής Finansbank (στην οποία ελέγχει το 98%) έως και σε ποσοστό διπλάσιο του αρχικώς σχεδιασμένου (20%). Ο Ομιλος είχε αφήσει να διαφανεί ότι μέχρι το 2016 θα είχε προχωρήσει στη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank σε περίοδο που θα κρινόταν συγκυριακά κατάλληλη, έστω και σε δύο φάσεις (20% και 20%).
Δεδομένα
Σήμερα που τα δεδομένα διαφοροποιούνται, τα stress tests οριοθετούν νέα όρια κεφαλαίων (2,2 δισ ευρώ) και νέο χρονικό ορίζοντα, η διοίκηση του Ομίλου προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στη διάθεση - πώληση μειοψηφικού μεν ποσοστοού, αλλά όχι της τάξεως του 49% (ενδεχομένως ποσοστού 40% και κάτι παραπάνω). Από τη στιγμή που η Εθνική έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εκ των πραγμάτων και εξ ορισμού θα πρέπει να βρει κεφάλαια, μέσω ρύθμισης και καλύτερης διαχείρισης του ενεργητικού της , που σημαίνει πωλήσεις συμμετοχών.
Πέραν της τουρκικής Finansbank, η Εθνική προσδοκά σε εξεύρεση κεφαλαίων από την πώληση της θυγατρικής της στο Λονδίνο NBGI, καθώς και του Asset Management, στο διάστημα από τώρα και μέχρι τις αρχές του 2015. Σαφέστερα θα περιγράφεται ο σχεδιασμός της στο τεκμηριωμένο capital plan που θα καταθέσει ο Όμιλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr