Οι τραπεζίτες μιλούν για υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο εκ μέρους της τρόικα και των δανειστών. Προκειμένου να διασφαλίσει το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας, προκαλεί όλη αυτή την αναστάτωση. Με αποτέλεσμα, όπως ανέφεραν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, το θέμα να παραπεμφθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι ότι στη συνάντηση Προβόπουλου - τρόικα, κράτησαν κοινό μέτωπο οι εκπρόσωποι των δανειστών. Κι ενώ μέχρι τώρα, η Τράπεζα Ελλάδος επικαλείτο τις οδηγίες της ΕΚΤ και της Κομισιόν, υπάρχει ανησυχία, μήπως διαφοροποιηθεί η στάση τους.
Στο ύψος 5,8 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών που προτάσσει η Τράπεζα της Ελλάδος, φαίνεται να συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επιβεβαιώνει την ορθότητα της μεθοδολογίας των stress tests που ακολούθησε και υιοθέτησε η ελληνική εποπτική αρχή, στο πλαίσιο των ελέγχων της Blackrock.
Χθες, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, μετέβη στη γερμανική πόλη όπου είχε επαφές με επιτελικά στελέχη της ΕΚΤ. Κατά τη διάρκεια των επαφών του διοικητή, διαπιστώθηκε η στήριξη της ΕΚΤ στις αποφάσεις και τις εκτιμήσεις της Τραπέζης Ελλάδος, ειδικά για το θέμα των stress tests, καθώς και η ευρωπαϊκή κεντρική αρχή φαίνεται να συμφωνεί και να αποδέχεται το επίπεδο των 5,8 δισ ευρώ, σαν αφετηρία του συνολικού ύψους κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.
Μέχρι αύριο Παρασκευή, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να έχει δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock και τις καθαρές ανάγκες σε νέα κεφάλαια, μαζί με το αντίστοιχο πόρισμα- έκθεση με τις εκτιμήσεις της. Η ΤτΕ θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, έχοντας ήδη λάβει προηγούμενη έγκριση από την ΕΚΤ.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως δεν εστιάζεται τόσο στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών - ακόμη και αν αυτό είναι από μόνο του σημαντικό στοιχείο- αλλά στο χρονικό διάστημα στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. Τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν το ορόσημο της κάλυψης των νέων αναγκών σε κεφάλαια στα τέλη του 2015, στοιχείο που χαροποιεί ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες. Ο λόγος στον οποίο βασίζεται η χρονική αυτή πρόβλεψη ακουμπάει σε θέματα ισότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και απαντάει στο ερώτημα, πώς θα μπορούσαν οι ελληνικές τράπεζες να έχουν μικρότερο διάστημα να καλύψουν τις ανάγκες τους, όταν κάτω από το πρίσμα των καινούριων ευρωπαϊκών stress tests το Νοέμβριο, θα μπορούσε κάποιος να τις εξαιρέσει, έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, από πλευράς χρόνου;
Υπενθυμίζεται ότι στο εξής, τα τεστ αντοχής και προσομείωσης που θα γίνονται κάτω από ήπια ή ακραία σενάρια, θα γίνονται κάτω από την ευθύνη και την οργάνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και όχι υπό τον έλεγχο της κατά τόπους κεντρικής εποπτικής αρχής. Άρα, και οι ελληνικές τράπεζες θα υπάγονται χρονικά, από πλευράς κριτηρίων και μεθοδολογίας κάτω από την ίδια ευρωπαϊκή ομπρέλλα, αναφορικά με τα stress tests, απολαμβάνοντας ακριβώς την ίδια μεταχείριση.
Τα νέα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής προγραμματίζονται για το Νοέμβριο. Και αν πράγματι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του 2014 για να βρουν τρόπους κάλυψης των κεφαλαίων τους, το ίδιο θα συμβεί και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που σε όλη του την έκταση, αντιμετωπίζει θέμα κεφαλαίων. Είτε πρόκειται για μεγάλο συστημικό όμιλο, είτε για μικρή ή συνεταιριστική τράπεζα.
Στο μεταξύ, ξεκινάνε άμεσα νέες επαφές των ελληνικών τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τους γνωστοποιηθεί το τελικό ύψος των αναγκών σε κεφάλαια που τους αναλογεί. Επίσης, για άλλη μια φορά, η κάθε μία τράπεζα θα έχει το περιθώριο διαλόγου, προκειμένου να στρογγυλοποιήσει το ύψος των κεφαλαίων, προβάλλοντας ενδεχομένως τις ενστάσεις της. Πάντως, το νεώτερο είναι ότι θα υπάρχει προθεσμία για έναν περίπου μήνα, προκειμένου να καταθέσουν οι τράπεζες νέα business plans, στα οποία θα εκθέτουν όλη τους τη στρατηγική και το σχεδιασμό για το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr