Αν κάτι μπορούν να κρατήσουν οι επενδυτές, σχολίαζε τραπεζική πηγή, είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν προσδιορίζονται σε καμία περίπτωση, στο ποσό των 20 δισ. ευρώ. Λεπτομέρειες επί του θέματος και οριστική συμφωνία ή....ανατροπή, δεν αναμένεται πριν την ερχόμενη Τρίτη- ημέρα κατά την οποία ορίστηκε εκ νέου το ραντεβού των τροϊκανών με την Τράπεζα της Ελλάδος - τόσο για τη μεθοδολογία και τις παραδοχές επί των οποίων βασίστηκαν οι έλεγχοι της Blackrock, όσο και για το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες κυμαίνονται στο επίπεδο των 5,5 - 6 δισ ευρώ (ενδεχομένως και 6,5 δισ ευρώ).
Αντίστοιχα την ίδια ημέρα, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τους ελέγχους από τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Κατά την πρώτη χθεσινή επαφή που είχε η τρόικα στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπήρξε μια γενική ενημέρωση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προκύπτουν με βάση τα τελευταία stress tests και τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, αντιστοιχούν στο υποπολλαπλάσιο των κεφαλαίων που φαίνεται να θεωρεί απαιτητό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ενδεικτικά, υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έκανε κάποια στιγμή λόγο για 12 δισ ευρώ, άλλα δημοσιεύματα ξένου τύπου μιλούσαν για ύψος κεφαλαίων 20 δισ ευρώ - εκτιμήσεις που όμως διαψεύστηκαν).
Εκ πρώτης, δεν διεφάνη εκ μέρους της τρόικας κάποια πρόθεση αντίρρησης επί της μεθοδολογίας ή της παραδοχής του ήπιου και βασικού σεναρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που έλαβε υπόψιν της η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των ελέγχων της Blackrock. Όμως, κατά τη διάρκεια των 50 λεπτών που κράτησε η συνάντηση των δύο πλευρών, δεν δόθηκε η δυνατότητα πλήρους συζήτησης και επιμέρους ανάλυσης. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, έφυγαν σε λιγότερο από μία ώρα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους μάλλον για την Τρίτη (4 Μαρτίου), παίρνοντας «ανά χείρας» τους φακέλους με όλο το υλικό των στοιχείων της Blackrock για την κάθε μία συστημική τράπεζα. Ετσι, θα υπάρξει αρκετός χρόνος να μπορέσει η πλευρά των δανειστών να εξετάσει όλα τα δεδομένα, πριν προσέλθει για μια τελική συμφωνία με την ελληνική πλευρά αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μιας αισιόδοξης προοπτικής, θεωρώντας ότι το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα ανακοινωθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι μακράν των εκτιμήσεων για τα 5,5- 6,5 δισ ευρώ που αφορούν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι όποιες αποκλίσεις δε θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Στο σημείο που υπήρξε ήδη συμφωνία με την τρόικα ήταν σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση και οριοθέτηση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% και για τις ελληνικές τράπεζες, που λόγω Μνημονίου ήταν αναγκασμένες να έχουν κεφάλαια που να αντιστοιχούν στο 9%, μία μονάδα υψηλότερη από ότι ίσχυε σε όλες τις τράπεζες στην ευρωζώνη. Το θέμα διευθετήθηκε, συμφωνήθηκε και μένει μόνο η διαδικαστική ρύθμισή του. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα δεν συμφώνησε στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου (και στο ποσοστό συμμετοχής του στον υπολογισμό των κεφαλαίων), ενώ υπήρξαν αρκετές επιφυλάξεις και ενστάσεις ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Χρηματοδοτικό κενό
Οι επαφές της τρόικας με την Τράπεζα της Ελλάδος έφεραν στην επικαιρότητα το ερώτημα αν τελικά τα πιθανώς εναπομείναντα κεφάλαια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μπορέσουν να καλύψουν τμήμα του χρηματοδοτικού κενού της εγχώριας οικονομίας ή όχι. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε όπως ήταν φυσικό κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς είναι από τα ζητήματα αρμοδιότητος του υπουργείος Οικονομίας, στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης του χρέους.
Πηγές που πρόσκεινται στην ελληνική πλευρά, εκτιμούν ότι αυτό θα είχε νόημα, στην περίπτωση που οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών ομίλων πράγματι περιορισθούν στα 5,5- 6 δισ. ευρώ, διευκρινίζουν όμως, ότι η τρόικα είναι επί της αρχής κάθετη και αντίθετη, επιδιώκοντας να παραμείνουν ως απόθεμα στο ΤΧΣ για να καλύψουν οποιαδήποτε τυχόν ανάγκη προκύψει, στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης, υπενθυμίζοντας ότι αυτά είναι κεφάλαια του EFSF με ειδικό σκοπό τη στήριξη του πιστωτικού συστήματος.
Tο επίδικο αντικείμενο ήταν εξαρχής το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που πάντως σήμερα έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, το υπουργείο Οικονομικών έθετε θέμα να χρησιμοποιήσει το απόθεμα αυτό για την κάλυψη μέρους των δανειακών του αναγκών για το 2014, ώστε να μην χρειαστεί νέο πακέτο χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο αυτό αποκλείστηκε κατηγορηματικά από την τρόικα, που θεωρεί ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στη διάθεση του τραπεζικού συστήματος τουλάχιστον μέχρι τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test που θα πραγματοποιηθεί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο τέλος του 2014.
Πάντως, με αυτή την αφορμή, η τρόικα είχε σταθερά σκληρή στάση σε όλα τα θέματα που συνδέονταν με την BlackRock και εν γένει με τις επόμενες κινήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της καθυστέρησης στην έγκριση των αλλαγών του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση που απαιτείται για την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr