Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
.Με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά, κάτι που αποτελεί μία από τις συστάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, αυξάνονται τα σημεία υποβολής των αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση από ένα ανά νομό (52 πανελλαδικά) σε τουλάχιστον δύο - τρία ανά νομό (150 - 160 πανελλαδικά), με στόχο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους παραγωγούς και την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεών τους εντός του νομού.
Στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο οργανισμός πληρωμών και ενισχύσεων του υπουργείου και ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν περίπου 70 εταιρείες, συνεταιρισμοί και κοινοπραξίες προκειμένου να πιστοποιηθούν ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για τη συμπλήρωσή των δηλώσεων τους για τα έτη 2014 - 2020.Πρόκειται για 30 εταιρείες κατά κύριο λόγο γεωπονικές (π.χ. από Κιλκίς, Σέρρες, Φθιώτιδα), για 37 μεμονωμένους συνεταιρισμούς και αγροτικές ενώσεις (π.χ. από Ηράκλειο, Πιερία, Κοζάνη, Ηλεία), για την Περιφέρεια Ηπείρου και για μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την εταιρεία πληροφορικής Europublic και αγροτικούς συνεταιρισμούς με περίπου 87 σημεία κατάθεσης αιτήσεων πανελλαδικά.
Είναι ανοιχτή διαδικασία, δηλαδή μπορούν και άλλοι φορείς να υποβάλουν αιτήσεις για να πιστοποιηθούν τόσο το 2015 όσο και τα επόμενα χρόνια, με στόχο να αυξηθούν τα σημεία υποβολής αιτήσεων (πύλες εισόδου).Επίσης σημαντικό είναι ότι εκτός από τους φορείς που θα επιλέγουν για τη συμπλήρωση των αιτήσεων (Α' βαθμός), θα υπάρχουν και άλλοι φορείς (Β' βαθμός) με έργο να ελέγχουν τα όποια λάθη, ακούσια ή εκούσια εμπεριέχουν οι δηλώσεις. Διότι στο παρελθόν, ουκ ολίγες φορές είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις παραγωγών που μαζί με το δικό τους χωράφι δήλωσαν... κατά λάθος και μέρος από το γειτονικό.Από το 1993. Η συλλογή, επεξεργασία και υποβολή δηλώσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (γνωστού ως ΟΣΔΕ), βρισκόταν στα χέρια της ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχώς από το 1993 μέχρι και σήμερα, συνήθως μέσω απευθείας αναθέσεων, και την τελευταία τριετία μέσω διαγωνισμού που προκήρυξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ετσι, για την περίοδο 2011 - 2012 - 2013, η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραττε περίπου 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
Κοινό μυστικό ωστόσο είναι, όπως προκύπτει από καταγγελίες των ίδιων των αγροτών, ότι εκτός από τα χρήματα που εισέπραττε η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ζητούσαν από παραγωγούς επιπλέον χρήματα. Οσο για τον παραγωγό, με το άνοιγμα της αγοράς το μέσο κόστος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 30-35 ευρώ ανά δήλωση όπως συνέβαινε και πριν από το 2010, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε ο προϋπολογισμός να καλύπτει το συγκεκριμένο ποσό.Από το 2012, οι αιτήσεις ΟΣΔΕ υποβάλλονται ηλεκτρονικά και σε ψηφιοποιημένη μορφή. Δηλαδή, η υποβολή της αίτησης συνοδεύεται από ψηφιοποιημένο χάρτη που δείχνει το αγροτεμάχιο του κάθε παραγωγού (σ.σ.: και τα έξι εκατομμύρια αγροτεμάχια των 750.000 αγροτών είναι πλέον ψηφιοποιημένα). «Το άνοιγμα των ψηφιακών βάσεων του ΟΣΔΕ θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς εφόσον δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα, δηλαδή το ύψος της ενίσχυσης. Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο μέσω του ψηφιακού e-ΥΠΑΑΤ για κάθε αξιοποίηση από δημόσιους φορείς, την Εφορία, τον ΕΛΓΑ, για διασταυρωτικούς ελέγχους (σχετικά με τις επιστροφές ΦΠΑ, ΕΦΚ), αλλά και ιδιώτες που ασχολούνται με τη γεωργία. Η γεωγραφική θέση του κάθε χωραφιού, το είδος της καλλιέργειας, του ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και πολλά άλλα δεδομένα, είναι πολύτιμα για την άντληση πληροφοριών που απευθύνονται σε εταιρείες του αγροτικού χώρου, μελετητές, την Ευρωπαϊκή Ενωση» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.Το σύστημα υποβολής αιτήσεων και τι αλλάζει-6.000.000 τα ψηφιοποιηµένα αγροτεµάχια όσων εισπράττουν την ενιαία ενίσχυση
-750.000 οι παραγωγοί που υποβάλλουν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους.
-Από 1/1/14 άνοιξε η διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και υποβολής των αιτήσεων και σε ιδιωτικούς φορείς
-150 τουλάχιστον (2 µε 3 ανά νοµό) τα σηµεία υποβολής αιτήσεων από τους αγρότες που θα δηµιουργηθούν πανελλαδικά έναντι µόλις 52 πέρυσι (1 ανά νοµό)
-750.000 οι παραγωγοί που υποβάλλουν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους.
-Από 1/1/14 άνοιξε η διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και υποβολής των αιτήσεων και σε ιδιωτικούς φορείς
-150 τουλάχιστον (2 µε 3 ανά νοµό) τα σηµεία υποβολής αιτήσεων από τους αγρότες που θα δηµιουργηθούν πανελλαδικά έναντι µόλις 52 πέρυσι (1 ανά νοµό)